tom-car24.com.pl

Pstrąg pieczony z ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie

Wystarczą ziemniaki, świeży pstrąg i warzywa, aby na Twoim stole znalazło się nieprawdopodobnie smaczne danie.

Pstrąg pieczony z ziemniakami

Wystarczą ziemniaki, świeży pstrąg i warzywa, aby na Twoim stole znalazło się nieprawdopodobnie smaczne danie.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pstrąg łososiowy swieży filet - 4 szt.
ziemniak - 7 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
masło - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
świeży koperek - 12,5 g
natka pietruszki - 10 g
tymianek suszony - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO:
wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia było miękkie.
2.PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKI KROIMY:
na cząstki lub w grubsze plasterki.
3.MIESZAMY Z POKROJONYM:
w plasterki czosnkiem , oliwą, pokrojoną w piórka cebulą , posiekaną pietruszką, posiekaną drobno papryczką , tymiankiem i solą.
4.WKŁADAMY DO BRYTFANKI:
lub naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 20 minut.
5.OD CZASU DO:
czasu mieszamy.
6.RYBY MYJEMY, OSUSZAMY,:
nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny .
7.ROZCIERAMY MIĘKKIE MASŁO:
z posiekanym koperkiem i nacieramy w środku każdą rybę.
8.GDY ZIEMNIAKI ZACZYNAJĄ:
się rumienić, ryby układamy na ziemniakach i pieczemy jeszcze około 15-20 minut.
Pstrąg pieczony z ziemniakami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ MASŁO

wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia było miękkie.

2

PRZYGOTOWANIE ZIEMNIAKI KROIMY

na cząstki lub w grubsze plasterki.

3

MIESZAMY Z POKROJONYM

w plasterki czosnkiem , oliwą, pokrojoną w piórka cebulą , posiekaną pietruszką, posiekaną drobno papryczką , tymiankiem i solą.

4

WKŁADAMY DO BRYTFANKI

lub naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 20 minut.

5

OD CZASU DO

czasu mieszamy.

6

RYBY MYJEMY, OSUSZAMY,

nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny .

7

ROZCIERAMY MIĘKKIE MASŁO

z posiekanym koperkiem i nacieramy w środku każdą rybę.

8

GDY ZIEMNIAKI ZACZYNAJĄ

się rumienić, ryby układamy na ziemniakach i pieczemy jeszcze około 15-20 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2440 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

610 kcal

🥑

Tłuszcz

30,2 g

🌾

Węglowodany

27,8 g

🥬

Błonnik

56,6 g

💪

Białko

56,6 g

Podobne przepisy

Pstrąg pieczony z ziemniakami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl