Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita • przepis • składniki • przygotowanie
Jak smakuje łosoś w chlebkach pita? Wybornie! Tego połączenia musisz spróbować!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
MARYNUJEMY ŁOSOSIA
Nasiona kolendry grubo rozcieramy w moździerzu, następnie mieszamy z sokiem i skórką pomarańczową, olejem i odrobiną kolorowego pieprzu. Łososia myjemy, osuszamy i skrapiamy marynatą. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki co najmniej na 2 godziny.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Drobno posiekany koperek mieszamy ze śmietaną, musztardą oraz miodem i doprawiamy do smaku solą. Ogórek obieramy i kroimy na cienkie plasterki.
PIECZEMY ŁOSOSIA
Łososia osączamy (marynatę zostawiamy) i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Lekko solimy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20-25 minut (w zależności od grubości filetów).
NAPEŁNIAMY CHLEBKI PITA
Mięso łososia oddzielamy od skóry i rozrywamy na kawałki. Chleby pita nacinamy i smarujemy wewnątrz odrobiną kremu musztardowego. Wkładamy plasterki ogórka i łososia, skrapiamy pozostałym kremem musztardowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2655,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
663,8 kcal
Tłuszcz
41,6 g
Węglowodany
36,9 g
Błonnik
37,9 g
Białko
37,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa pomidorowa z ryżem i klopsikami jagnięcymi
Doskonała zupa pomidorowa z ryżem, klopsikami jagnięcymi oraz aromatycznym jogurtem ziołowym.

Szybkie tortille z salsą z brzoskwiń
Przygotuj pyszny obiad w jedną chwilę – szybkie tortille z salsą brzoskwiniową!

Rollsy z kapusty pekińskiej z warzywami i humusem
Chrupnij na raz, ciesząc się smakiem i kolorami świeżych warzyw! Rollsy Kingi sprawdzą się jako drugie śniadanie, lunch lub przekąska dla tych, którzy cenią sobie lekkie menu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
Na upał najlepszym deserem będą domowe lody, które możesz podać aż na 5 sposobów!

Sweet monkey bread
Chleb w kształcie babki? Tak! To sweet monkey bread, czyli smakowita przekąska z dodatkiem brązowego cukru i cynamonu. Odrywasz, ile chcesz, i zjadasz tak, jak lubisz!

Kapuśniak z młodej kapusty
Pomysłów na wykorzystanie młodej kapusty jest wiele, ale jednym z najbardziej tradycyjnych przepisów jest niewątpliwie kapuśniak. Ta zupa jest zupełnie inna niż zimowy kapuśniak z kapusty kiszonej - jest lekka, delikatna, świetna na ciepłą kolację lub pierwsze danie obiadowe. Masz do dyspozycji główkę młodej kapusty? Spójrz, jak wykorzystać ją do wiosenno-letniego kapuśniaczka!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pikantny schab pieczony w boczku
Schab marynowany w ostrej papryce i majeranku, owinięty boczkiem i podany z maślaną fasolką szparagową. To danie zachwyci każdego przy świątecznym stole!

Szaszłyki z czosnkowych krewetek z sałatką z grejpfruta i awokado
Owoce morza i warzywa to smaczne, zdrowe połączenie - wypróbuj je, przygotowując lekką sałatkę z krewetkami.

Pstrąg grillowany w papilotach
Delikatne mięso pstrąga doskonale nadaje się do grillowania go w papilotkach i w towarzystwie soczystych pomarańczy.