Makaron z serem burrata • przepis • składniki • przygotowanie
Makaron tagliolini z truflami, podany z burratą, kaparami i pesto. Danie to będzie świetnym pomysłem na romantyczny wieczór lub wyjątkową kolację z najbliższymi.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Cykorię myjemy i kroimy w cienkie paski. Kapary odsączamy i siekamy.
PRZYGOTOWUJEMY BURRATĘ
Burratę odsączamy i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowany ser doprawiamy do smaku sokiem i skórką z cytryny, częścią kaparów, pesto, solą i płatkami chili.
PODAJEMY MAKARON
Na talerze nakładamy makaron i układamy na nich listki cykorii wraz z porwaną na kawałki burratą. Całość dekorujemy pozostałymi kaparami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2486,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
621,6 kcal
Tłuszcz
21,3 g
Węglowodany
83,7 g
Błonnik
4,7 g
Białko
23,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pierś z gęsi z sosem piernikowym
Idealnie wypieczona gęsina z rozmarynowymi gruszkami z piekarnika. Pyszny sposób na tradycyjne polskie mięso.

Gołąbki z kiszonej kapusty
Karol Okrasa jak zwykle inspiruje pysznymi pomysłami. Tym razem przygotował gołąbki z kiszonej kapusty.

Smoothie z wodą kokosową
Zobacz, jak wykorzystać wodę kokosową do przygotowania smoothie! Z dodatkiem mango, truskawek i jogurtu naturalnego.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlety z bakłażana
Delikatne plastry bakłażana w chrupiącej i aromatycznej panierce z mielonych pestek dyni i sera grana padano. Brzmi jak pyszny obiad? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis Darii!

Muffinki brownie
Masz ochotę na prawdziwie czekoladowy deser? Odkryj głęboki smak czekolady i mięciutki środek muffinek w stylu brownie!

Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek
Dwa sposoby na przepyszne pasty z oliwek. Posmaruj nimi chrupiącą grzankę i ciesz się smakiem kuchni w stylu hiszpańskim.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka włoska Panzanella
Włoskie sałaty stanowią osobne dania, którymi spokojnie można się najeść. Proste, minimalistyczne sałaty z wysokiej jakości składników wyróżniają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Jedną z najbardziej znanych i lubianych rodzajów włoskich sałatek jest tradycyjna, toskańska Panzanella. W tym artykule zdradzimy Ci nie tylko przepis, ale także historię powstania tej pysznej kompozycji.

Musaka bułgarska
Szybka i prosta w wykonaniu musaka bułgarska dla każdego amatora kuchni Półwyspu Bałkańskiego.

Makaron z sosem blue cheese
Wyrazisty sos na bazie sera, świeże zioła i lekkie warzywa – połącz je ze sobą w prostym i pysznym daniu z makaronem według Karola! To przepis na domową ucztę w stylu włoskim!