tom-car24.com.pl

Marynata azjatycka • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonale sprawdzi się do dań z mięsa, a także jako sos do warzyw z woka. Idealnie podkreśli smak potraw kuchni azjatyckiej.

Marynata azjatycka

Doskonale sprawdzi się do dań z mięsa, a także jako sos do warzyw z woka. Idealnie podkreśli smak potraw kuchni azjatyckiej.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 4 szt.
cynamon - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
imbir świeży - 30 g
miód - 2 łyżeczki
kolendra mielona - 1 szczypta
olej słonecznikowy - 100 ml
sos sojowy - 4 łyżki
limonka - 1 szt.
trawa cytrynowa - 20 g
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.DYMKI OCZYSZCZAMY I:
drobno siekamy.
2.TRAWĘ CYTRYNOWĄ OCZYSZCZAMY,:
usuwamy zdrewniałe części z zewnątrz, a miękki środek siekamy.
3.IMBIR I CZOSNEK:
obieramy i drobno siekamy.
4.WSZYSTKO MIESZAMY Z:
sokiem i skórką otartą z limonki, sosem sojowym, miodem i olejem.
5.DOPRAWIAMY DUŻĄ ILOŚCIĄ:
pieprzu, 1 szczyptą cynamonu i kolendry.
6.WSKAZÓWKA :
SZNYCLE: z indyka, kurczaka, wieprzowinę lub tofu marynujemy przez 1-2 godziny.
7.MARYNATA SMAKUJE RÓWNIEŻ:
jako sos do woka.
8.POKROJONE WARZYWA SMAŻYMY:
w woku, cały czas mieszając, dodajemy marynatę i dusimy przez chwilę.
Marynata azjatycka

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DYMKI OCZYSZCZAMY I

drobno siekamy.

2

TRAWĘ CYTRYNOWĄ OCZYSZCZAMY,

usuwamy zdrewniałe części z zewnątrz, a miękki środek siekamy.

3

IMBIR I CZOSNEK

obieramy i drobno siekamy.

4

WSZYSTKO MIESZAMY Z

sokiem i skórką otartą z limonki, sosem sojowym, miodem i olejem.

5

DOPRAWIAMY DUŻĄ ILOŚCIĄ

pieprzu, 1 szczyptą cynamonu i kolendry.

6

WSKAZÓWKA

SZNYCLE: z indyka, kurczaka, wieprzowinę lub tofu marynujemy przez 1-2 godziny.

7

MARYNATA SMAKUJE RÓWNIEŻ

jako sos do woka.

8

POKROJONE WARZYWA SMAŻYMY

w woku, cały czas mieszając, dodajemy marynatę i dusimy przez chwilę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

947,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

236,8 kcal

🥑

Tłuszcz

21,7 g

🌾

Węglowodany

11,1 g

🥬

Błonnik

1,4 g

💪

Białko

1,4 g

Podobne przepisy

Marynata azjatycka - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl