tom-car24.com.pl

Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie

Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami

Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami

Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
groszek zielony, świeży - 200 g
imbir mielony - 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
liść laurowy - 4 szt.
masło - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
woda - 2 l
ziele angielskie - 4 szt.
sandacz - 1 kg
limonka - 1 szt.
pomidory krojone z puszki - 300 g
ząbek czosnku - 4 szt.
świeży koperek - 25 g
kolendra świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.FILETUJEMY RYBY:
Ryby patroszymy, filetujemy, usuwamy skórę z filetów. Umyte resztki po filetowaniu ryb (łby, płetwy, ości, skóry) układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na lekko złoty kolor w temperaturze 180°C (termoobieg) ok. 30‑40 minut. Następnie przekładamy wszystko do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 godziny z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
2.PRZYPRAWIAMY MIĘSO RYB:
Mięso ryb kroimy w kostkę. Doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą, pieprzem, mielonym imbirem, posiekanymi 2 ząbkami czosnku, połową startej skórki z limonki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ:
Pokrojone w kostkę cebule i pozostały posiekany czosnek przesmażamy na patelni na oliwie do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone pomidory z puszki (pelati) oraz odrobinę wcześniej przygotowanego wywaru rybnego. Dodajemy resztę startej skórki z limonki, posiekaną ostrą papryczkę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dusimy, aż pomidory trochę odparują, i dodajemy masło. Zawartość patelni przelewamy do wywaru rybnego i zagotowujemy.
4.DOPRAWIAMY ZUPĘ:
Do zupy dodajemy zielony groszek. Na koniec wkładamy do zupy zamarynowane kawałki ryby, gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą i posiekanym koperkiem. Podajemy na stół.
Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

FILETUJEMY RYBY

Ryby patroszymy, filetujemy, usuwamy skórę z filetów. Umyte resztki po filetowaniu ryb (łby, płetwy, ości, skóry) układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy na lekko złoty kolor w temperaturze 180°C (termoobieg) ok. 30‑40 minut. Następnie przekładamy wszystko do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 godziny z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

2

PRZYPRAWIAMY MIĘSO RYB

Mięso ryb kroimy w kostkę. Doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą, pieprzem, mielonym imbirem, posiekanymi 2 ząbkami czosnku, połową startej skórki z limonki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 30 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ

Pokrojone w kostkę cebule i pozostały posiekany czosnek przesmażamy na patelni na oliwie do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojone pomidory z puszki (pelati) oraz odrobinę wcześniej przygotowanego wywaru rybnego. Dodajemy resztę startej skórki z limonki, posiekaną ostrą papryczkę, sól i pieprz do smaku. Wszystko dusimy, aż pomidory trochę odparują, i dodajemy masło. Zawartość patelni przelewamy do wywaru rybnego i zagotowujemy.

4

DOPRAWIAMY ZUPĘ

Do zupy dodajemy zielony groszek. Na koniec wkładamy do zupy zamarynowane kawałki ryby, gotujemy 2-3 minuty. Doprawiamy posiekaną świeżą kolendrą i posiekanym koperkiem. Podajemy na stół.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

744 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

93 kcal

🥑

Tłuszcz

3,6 g

🌾

Węglowodany

12,9 g

🥬

Błonnik

2,9 g

💪

Białko

2,9 g

Podobne przepisy

Mazurska zupa rybna z groszkiem i pomidorami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl