Miska warzyw • przepis • składniki • przygotowanie
Daria doskonale miksuje ryż, warzywa, marynowane tofu i kapustę kiszoną z pastą chili – to jej sposób na danie z nutą azjatycką!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ CHILI
W misce łączymy wszystkie składniki pasty chili. Połowę przygotowanej pasty mieszamy z kiszoną kapustą i odstawiamy. Zamarynowane tofu smażymy i również odstawiamy. Ogórek kroimy w plastry.
PODSMAŻAMY WARZYWA
Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy pokrojony w plastry czosnek i połowę posiekanej papryczki chili. Gdy warzywa się podsmażą, dodajemy obraną i pokrojoną w julienne marchew. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem i olejem sezamowym. Smażymy, aż warzywa zmiękną. Na drugiej patelni smażymy jajka sadzone. Doprawiamy solą i pieprzem.
UKŁADAMY SKŁADNIKI W MISCE
Na dnie miski układamy ryż. Dodajemy podsmażone warzywa, plastry ogórka, kapustę kiszoną, tofu i pozostałą część papryczki chili. Wierzch posypujemy sezamem i układamy usmażone jajka. Miskę warzyw możemy podać także z pozostałą pastą chili.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1781,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
890,9 kcal
Tłuszcz
47,4 g
Węglowodany
89,1 g
Błonnik
33,5 g
Białko
33,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!

Placek orzechowy z jabłkami
Aromatyczny, puszysty spód ze zmielonymi orzechami i soczyste, kwaskowate jabłka – to przepis na rumiany, pyszny placek!

Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
Czy jest coś lepszego niż ciepłe, domowe drożdżowe paszteciki, które rozpływają się w ustach? Te wypełnione aromatycznym farszem z pieczarek i delikatnym dodatkiem kaszy gryczanej paszteciki to idealna propozycja na przekąskę lub dodatek do barszczu. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo można je przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marynowana mozzarella
Serowe kulki skąpane w zalewie z ziół, limonki i oliwy. Aromatyczny i wyrazisty dodatek do pieczywa lub sałatek.

Stripsy z kurczaka
Stripsy z kurczaka, czyli jeden z ulubionych klasyków kuchni w stylu amerykańskim! Według przepisu Kuby przygotujesz je niemal bez dodatku tłuszczu w airfryerze i podasz z pysznym sosem.

Faworki trydenckie
Chyba wszyscy kochają smak chrupiących faworków, a nasz przepis pokaże Ci, jak łatwo i szybko możesz je przygotować.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placuszki jaglane z jabłkami
Pożywna kasza jaglana i chrupiące jabłko to idealne składniki szybkich śniadaniowych placków. Sięgnij po przepis Pawła i przygotuj je dla najbliższych.

Marynowane oliwki z orzechami włoskimi
Niezwykle prosty przepis na aromatyczne marynowane oliwki, które będą idealną przekąską na imprezę. Zaskocz swoich gości wyjątkową przekąską w hiszpańskim stylu!

Pstrąg tęczowy w bekonie
Szybka propozycja oryginalnego obiadu: pieczone ryby wypełnione koperkiem i owinięte plastrami chrupiącego boczku.