tom-car24.com.pl

Muffinki brownie • przepis • składniki • przygotowanie

Masz ochotę na prawdziwie czekoladowy deser? Odkryj głęboki smak czekolady i mięciutki środek muffinek w stylu brownie!

Muffinki brownie

Masz ochotę na prawdziwie czekoladowy deser? Odkryj głęboki smak czekolady i mięciutki środek muffinek w stylu brownie!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 110 g
czekolada gorzka >70% kakao - 125 g
czekolada mleczna - 125 g
jajko - 2 szt.
kakao - 30 g
masło - 115 g
mąka pszenna - 60 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO PIECZENIA:
Formę do muffinek smarujemy oliwą (silikonowych foremek nie trzeba smarować).
2.ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ:
Czekoladę 70% łamiemy na mniejsze kawałki i razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia.
3.ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI:
W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao i sól. Odstawiamy na bok. Za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem przez około 5 minut, aż będą puszyste i kremowe. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy masę czekoladową. Wyłączamy mikser i dodajemy mieszankę suchych składników. Wszystko energicznie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki, do momentu połączenia się składników (nie należy mieszać zbyt długo).
4.PIECZEMY MUFFINY:
Ciasto przelewamy do przygotowanej formy, wypełniając ją do około ¾ wysokości. Do każdej muffinki wkładamy kostkę czekolady 46%. Babeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.UWAGA!Nie trzymamy babeczek zbyt długo w piekarniku, ponieważ to spowoduje ich wysuszenie. Wyjmujemy muffiny z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.
Muffinki brownie

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 9

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FORMĘ DO PIECZENIA

Formę do muffinek smarujemy oliwą (silikonowych foremek nie trzeba smarować).

2

ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ W KĄPIELI WODNEJ

Czekoladę 70% łamiemy na mniejsze kawałki i razem z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia.

3

ŁĄCZYMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI

W drugiej misce przesiewamy mąkę, kakao i sól. Odstawiamy na bok. Za pomocą miksera ubijamy jajka z cukrem przez około 5 minut, aż będą puszyste i kremowe. Zmniejszamy obroty miksera i powoli wlewamy masę czekoladową. Wyłączamy mikser i dodajemy mieszankę suchych składników. Wszystko energicznie mieszamy za pomocą silikonowej szpatułki, do momentu połączenia się składników (nie należy mieszać zbyt długo).

4

PIECZEMY MUFFINY

Ciasto przelewamy do przygotowanej formy, wypełniając ją do około ¾ wysokości. Do każdej muffinki wkładamy kostkę czekolady 46%. Babeczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut.UWAGA!Nie trzymamy babeczek zbyt długo w piekarniku, ponieważ to spowoduje ich wysuszenie. Wyjmujemy muffiny z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3142,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

349,2 kcal

🥑

Tłuszcz

22,5 g

🌾

Węglowodany

33,9 g

🥬

Błonnik

4,9 g

💪

Białko

4,9 g

Podobne przepisy

Muffinki brownie - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl