Tarta z warzywami i serem pleśniowym • przepis • składniki • przygotowanie
Okrasa podpowiada, jak wykorzystać fioletową marchew i skorzonerę. Przygotujcie razem kolorową tartę! Nie tylko ładnie wygląda, ale i pysznie smakuje!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY WARZYWA
Skorzonery i marchewki myjemy, obieramy i marynujemy w oliwie, soli i pieprzu. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy około 25 minut.
PRZYGOTOWUJEMY TARTĘ
Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąt o wymiarach 30 x 30 cm. Ciasto wkładamy do zamrażalnika, aby się zmroziło. Po wyjęciu z zamrażalnika smarujemy je roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Białą część pora kroimy cienko i rozkładamy na powierzchni ciasta, tak aby pozostawić z każdej strony po 2 cm wolnego miejsca wzdłuż krawędzi ciasta. Następnie układamy upieczone warzywa, filety anchois, czosnek pokrojony w plasterki i listki bazylii. Tatrę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy przez 20 minut.
DEKORUJEMY TARTĘ
Na wyjęta z piekarnika tatrę nakładamy kawałki sera pleśniowego. Układamy rukolę, skrapiamy całość oliwą i miodem. Posypujemy orzeszkami pistacjowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2210,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
552,7 kcal
Tłuszcz
31,3 g
Węglowodany
52,0 g
Błonnik
16,0 g
Białko
16,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa prowansalska z francuskim serem
Chrupiące jarzyny, kremowy ser pavé i esencjonalny bulion łączą się w lekkiej, delikatnej zupie prowansalskiej. Przygotuj ją, wykorzystując sprawdzony przepis Karola.

Dip z ciecierzycy
Delikatna konsystencja i wyrazisty charakter dipu z ciecierzycy to wyjątkowe połączenie, w którym zdecydowanie warto zasmakować. Przygotuj tę przekąskę na sylwestra i podaj ją ze snackami z ciasta francuskiego!

Biała kiełbasa zapiekana w sosie musztardowo-piwnym
Aromatyczna zapiekanka z białą kiełbasą i sosem musztardowo-piwnym to danie, które odmieni niejedną Wielkanoc. Wypróbuj przepis Karola i sprawdź, jak proste jest przygotowanie efektownego obiadu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie bounty owocowe
Przygotuj kokosowe batony z owocami i polewą czekoladową! To doskonały pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia!

Paprykarz szczeciński
Warzywno-rybny skarb Pomorza, którego smak kojarzy każdy, dzięki recepturze Karola przygotujesz w swojej kuchni! Sprawdź przepis na domowy paprykarz szczeciński w nowej, wyjątkowej odsłonie!

Krewetkowo-wieprzowe pulpeciki po wietnamsku z grilla z sałatką z arbuza i ogórka
Intrygujące połączenie owoców morza, mięsa i warzyw, czyli pyszne pulpeciki krewetkowo-wieprzowe, podawane z sałatką.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kruche miodowe ciasteczka
Miód gryczany to doskonała podstawa słodkich, kruchych ciasteczek. Poznaj przepis Pawła Małeckiego!

Karp w galarecie
Wypróbuj sprawdzony przepis na karpia w galarecie!

Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
Jak zamienić całą kaczkę w smakowite, pieczone danie z niesamowitym sosem? Tego właśnie dowiesz się z tego przepisu.