Wegański makowiec w polewie czekoladowej • przepis • składniki • przygotowanie
Paweł Małecki zaprasza na wegański makowiec z orzechami, żurawinami i nutą cynamonu, oblany czekoladą!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Gorącą wodę łączymy z syropem z agawy. Tak przygotowanym płynem zalewamy mak i odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, odważamy 100 g. Do maku dodajemy olej kokosowy, 100 g startych jabłek, mąkę z siemienia lnianego wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką pszenną oraz cynamon. Na koniec dodajemy 100 g mieszanki orzechów nerkowca z żurawinami i mieszamy.
PIECZEMY MAKOWIEC
Masę przekładamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez około 45 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
DEKORUJEMY MAKOWIEC
Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym i polewamy makowiec. Dekorujemy pozostałą ilością mieszanki orzechów nerkowca i żurawin.
ROZDRABNIAMY JABŁKA
Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie rozdrabniamy je, wybierając programgotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 5. Tak przygotowane jabłka przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ
Do pojemnika miksującego wlewamy wodę i syrop z agawy. Zagotowujemy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / 100°C / obroty 1. Następnie do pojemnika dodajemy mak i mieszamy w programiegotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 3. Tak przygotowaną masę makową zostawiamy w zamkniętym pojemniku mieszającym na min. 30 minut.
WYRABIAMY CIASTO
Po 30 minutach do maku dodajemy olej kokosowy, 100 g przygotowanego wcześniej jabłka, siemię lniane, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i cynamon. Całość mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 3. Następnie do masy dodajemy połowę orzechów nerkowca i połowę żurawin i mieszamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 3.
PIECZEMY MAKOWIEC
Gotową masę przekładamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez około 45 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
DEKORUJEMY CIASTO
Czekoladę rozdrabniamy w pojemniku miksującym, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Następnie rozdrobnioną czekoladę zgarniamy ze ścianek na dno naczynia, dodajemy olej kokosowy i podgrzewamy, używając programugotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / temperatura 50°C / obroty 3. Tak przygotowaną polewą oblewamy gotowe ciasto i dekorujemy je pozostałymi nerkowcami i żurawinami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3960,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
330 kcal
Tłuszcz
22,1 g
Węglowodany
30,3 g
Błonnik
5 g
Białko
5,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babka ziemniaczana z kaszanką
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Minitorciki czekoladowo-migdałowe
Zarówno na wyjątkową okazję, jak i bez okazji – minitorciki z musem czekoladowym i amaretto!

Pieczone pierogi z kurkami
Jesienny smak zamknięty w półkruchym cieście, czyli tradycyjne pieczone pierogi z kurkami. Przygotuj je z przepisem Karola, by poznać zalety sezonowej kuchni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
Ciasto bardzo efektowne i niezwykle smaczne? Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami! Pasuje o każdej porze dnia i roku. Przygotowuje się je niezwykle szybko, koniecznie je wypróbuj!

Przekąski z tortilli: roladki z tortilli z krewetkowym ceviche
Na raz, na mniejszy głód, na wspólne kibicowanie – tortille wg przepisu Karola podane razem z dwoma rodzajami pysznej salsy sprawdzą się świetnie w roli meczowych przekąsek. Spróbuj!

Chlebek mango
Wariacja na temat chlebka? I to jaka! Spróbuj chlebka mango, a na pewno zakochasz się w jego smaku, a ten przepis na stałe zagości w Twojej kuchni!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tortilla ziemniaczana z fuetem i sosami
Przepis na tortillę w stylu hiszpańskim z pysznymi sosami według receptury dwóch Hiszpanów. Musisz spróbować!

Sałatka z quinoą i truskawkami
Sałatka z quinoą i truskawkami to doskonały pomysł na orzeźwiający, wartościowy posiłek w ciepłe dni!

Gniazdka – przepis na orzechowe pączki parzone
Szukasz nowych, słodkich przepisów na tłusty czwartek? Zamiast pączków przygotuj w tym roku orzechowe gniazdka w czekoladzie według przepisu Pawła! Mniam!