tom-car24.com.pl

Omlet z amarantusem i owocami • przepis • składniki • przygotowanie

Amarantus na słodko smakuje wyśmienicie! Wypróbuj przepis na omlet z amarantusem, owocami i cukrem pudrem.

Omlet z amarantusem i owocami

Amarantus na słodko smakuje wyśmienicie! Wypróbuj przepis na omlet z amarantusem, owocami i cukrem pudrem.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

banan - 2 szt.
borówki - 125 g
cukier brązowy - 40 g
cukier puder - 2 łyżeczki
cukier wanilinowy - 2 paczki
jajko - 2 szt.
malina - 125 g
masło - 40 g
mleko - 500 ml
olej - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
wanilia - 0,75 g
mąka orkiszowa - 2 łyżki
amarantus - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY AMARANTUS:
Mleko zagotowujemy. Dodajemy amarantus i cukier wanilinowy. Gotujemy na małym ogniu przez 35-40 minut, a następnie studzimy.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI OMLETU:
Jajka rozbijamy, białka ubijamy na sztywno. Miękkie masło, cukier i sól mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy żółtko oraz masę amarantusową i mieszamy. Dodajemy mąkę i krótko mieszamy. Dodajemy ubite białka i ponownie mieszamy. Banany obieramy i kroimy w plasterki.
3.SMAŻYMY OMLET:
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wlewamy połowę ciasta, obkładamy połową plasterków bananów i smażymy przez ok. 3 minuty. Naleśnik obracamy, smażymy przez ok. 3 minuty, rozrywając przy tym na kawałki za pomocą łopatki do smażenia. Owoce myjemy i osączamy.
Omlet z amarantusem i owocami

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY AMARANTUS

Mleko zagotowujemy. Dodajemy amarantus i cukier wanilinowy. Gotujemy na małym ogniu przez 35-40 minut, a następnie studzimy.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI OMLETU

Jajka rozbijamy, białka ubijamy na sztywno. Miękkie masło, cukier i sól mieszamy aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy żółtko oraz masę amarantusową i mieszamy. Dodajemy mąkę i krótko mieszamy. Dodajemy ubite białka i ponownie mieszamy. Banany obieramy i kroimy w plasterki.

3

SMAŻYMY OMLET

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wlewamy połowę ciasta, obkładamy połową plasterków bananów i smażymy przez ok. 3 minuty. Naleśnik obracamy, smażymy przez ok. 3 minuty, rozrywając przy tym na kawałki za pomocą łopatki do smażenia. Owoce myjemy i osączamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2498,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

499,7 kcal

🥑

Tłuszcz

20 g

🌾

Węglowodany

68,4 g

🥬

Błonnik

5,1 g

💪

Białko

13,3 g

Podobne przepisy