tom-car24.com.pl

Szwarcwaldzki tort z wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie

Połącz czekoladowy biszkopt, wiśnie w gęstym żelu oraz puszysty krem i stwórz wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje.

Szwarcwaldzki tort z wiśniami

Połącz czekoladowy biszkopt, wiśnie w gęstym żelu oraz puszysty krem i stwórz wyjątkowy tort na wyjątkowe okazje.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

jajko - 5 szt.
kakao - 30 g
masło - 35 g
mąka pszenna - 100 g
wiśnia - 400 g
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
cukier - 40 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
cynamon - 1 szczypta
żelatyna - 2 łyżeczki
cukier puder - 60 g
woda - 50 ml
sok wiśniowy - 100 ml
likier wiśniowy - 60 ml
czekolada deserowa - 100 g
mleko 3,2% - 50 ml
śmietana 30% - 500 ml
śmietan fix - 9 g

Instrukcje przygotowania

1.JAJA Z CUKREM:
energicznie ubijamy na parze.
2.DO MASY (PO:
zdjęciu z pary) dodajemy przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao. DELIKATNIE ŁĄCZYMY WSZYSTKIE: składniki.
3.NA KONIEC DODAJEMY:
roztopione masło.
4.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
5.MASĘ WYLEWAMY DO:
wyłożonej pergaminem tortownicy w kształcie serca, ułożonej na blaszce do pieczenia. BISZKOPT PIECZEMY W: temp.
6.190°C (TERMOOBIEG) PRZEZ:
około 30-35 minut.
7.STUDZIMY, ODKRAWAMY WIERZCHNIĄ:
warstwę (wyrównując ciasto) i kroimy biszkopt w poprzek na dwie równe części.
8.SZKLANKĘ KOMPOTU Z:
wiśni podgrzewamy w garnku, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. GOTUJEMY. MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ ROZPUSZCZAMY: w wodzie.
9.DO GOTUJĄCEGO SIĘ:
kompotu dodajemy stopniowo zawiesinę i energicznie mieszamy (jak przy gotowaniu kisielu).
10.DODAJEMY SZCZYPTĘ CYNAMONU,:
odsączone wiśnie, delikatnie mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
11.MOCNO SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ:
ubijamy w naczyniu robota.
12.ŻELATYNĘ ŁĄCZYMY Z:
wodą w miseczce, rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i odstawiamy do przestudzenia.
13.DODAJEMY CUKIER PUDER:
i dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą.
14.ODROBINĘ UBITEJ ŚMIETANKI:
dodajemy do miseczki z żelatyną, by ją zahartować.
15.MIESZAMY I PRZELEWAMY:
całość do naczynia z resztą ubitej śmietanki.
16.W TORTOWNICY, W:
której piekliśmy biszkopt, umieszczamy spodnią część ciasta, skrapiamy ponczem.
17.NA WIERZCH WYKŁADAMY:
cienką warstwę kremu śmietanowego, wystudzone wiśnie w kisielu (najładniejsze wiśnie pozostawiamy do dekoracji) i ponownie smarujemy częścią przygotowanego kremu śmietanowego.
18.CAŁOŚĆ PRZYKRYWAMY DRUGĄ:
częścią biszkoptu, dociskamy.
19.BISZKOPT NASĄCZAMY DUŻĄ:
ilością ponczu (powinien być bardzo wilgotny) i smarujemy kremem śmietanowym.
20.CHŁODZIMY W LODÓWCE:
przez 1,5-2 godziny.
21.POZOSTAŁY KOMPOT ZAGOTOWUJEMY,:
studzimy i łączymy z likierem wiśniowym.
22.ŚMIETANKĘ, MLEKO I:
śmietankę w proszku ubijamy.
23.TORT WYJMUJEMY Z:
tortownicy.
24.BOKI CIASTA SMARUJEMY:
ubitą śmietanką, wyrównujemy.
25.POZOSTAŁĄ ŚMIETANKĘ PRZEKŁADAMY:
do rękawa cukierniczego i szprycą cukierniczą wykonujemy dekorację na torcie.
26.ŚRODEK TORTU OZDABIAMY:
czekoladą startą na tarce o grubych oczkach. TORT PRZYSTRAJAMY POZOSTAŁYMI: wiśniami.
Szwarcwaldzki tort z wiśniami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

JAJA Z CUKREM

energicznie ubijamy na parze.

2

DO MASY (PO

zdjęciu z pary) dodajemy przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao. DELIKATNIE ŁĄCZYMY WSZYSTKIE: składniki.

3

NA KONIEC DODAJEMY

roztopione masło.

4

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

5

MASĘ WYLEWAMY DO

wyłożonej pergaminem tortownicy w kształcie serca, ułożonej na blaszce do pieczenia. BISZKOPT PIECZEMY W: temp.

6

190°C (TERMOOBIEG) PRZEZ

około 30-35 minut.

7

STUDZIMY, ODKRAWAMY WIERZCHNIĄ

warstwę (wyrównując ciasto) i kroimy biszkopt w poprzek na dwie równe części.

8

SZKLANKĘ KOMPOTU Z

wiśni podgrzewamy w garnku, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. GOTUJEMY. MĄKĘ ZIEMNIACZANĄ ROZPUSZCZAMY: w wodzie.

9

DO GOTUJĄCEGO SIĘ

kompotu dodajemy stopniowo zawiesinę i energicznie mieszamy (jak przy gotowaniu kisielu).

10

DODAJEMY SZCZYPTĘ CYNAMONU,

odsączone wiśnie, delikatnie mieszamy, zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

11

MOCNO SCHŁODZONĄ ŚMIETANKĘ

ubijamy w naczyniu robota.

12

ŻELATYNĘ ŁĄCZYMY Z

wodą w miseczce, rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej i odstawiamy do przestudzenia.

13

DODAJEMY CUKIER PUDER

i dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, aż składniki się połączą.

14

ODROBINĘ UBITEJ ŚMIETANKI

dodajemy do miseczki z żelatyną, by ją zahartować.

15

MIESZAMY I PRZELEWAMY

całość do naczynia z resztą ubitej śmietanki.

16

W TORTOWNICY, W

której piekliśmy biszkopt, umieszczamy spodnią część ciasta, skrapiamy ponczem.

17

NA WIERZCH WYKŁADAMY

cienką warstwę kremu śmietanowego, wystudzone wiśnie w kisielu (najładniejsze wiśnie pozostawiamy do dekoracji) i ponownie smarujemy częścią przygotowanego kremu śmietanowego.

18

CAŁOŚĆ PRZYKRYWAMY DRUGĄ

częścią biszkoptu, dociskamy.

19

BISZKOPT NASĄCZAMY DUŻĄ

ilością ponczu (powinien być bardzo wilgotny) i smarujemy kremem śmietanowym.

20

CHŁODZIMY W LODÓWCE

przez 1,5-2 godziny.

21

POZOSTAŁY KOMPOT ZAGOTOWUJEMY,

studzimy i łączymy z likierem wiśniowym.

22

ŚMIETANKĘ, MLEKO I

śmietankę w proszku ubijamy.

23

TORT WYJMUJEMY Z

tortownicy.

24

BOKI CIASTA SMARUJEMY

ubitą śmietanką, wyrównujemy.

25

POZOSTAŁĄ ŚMIETANKĘ PRZEKŁADAMY

do rękawa cukierniczego i szprycą cukierniczą wykonujemy dekorację na torcie.

26

ŚRODEK TORTU OZDABIAMY

czekoladą startą na tarce o grubych oczkach. TORT PRZYSTRAJAMY POZOSTAŁYMI: wiśniami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4675,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

389,6 kcal

🥑

Tłuszcz

19,4 g

🌾

Węglowodany

48,3 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

6,6 g

Podobne przepisy