tom-car24.com.pl

Palmiery piernikowe z orzechami macadamia • przepis • składniki • przygotowanie

Słodki wypiek z ciasta francuskiego, który przygotujesz w mgnieniu oka! Idealny na śniadanie, deser lub przekąskę.

Palmiery piernikowe z orzechami macadamia

Słodki wypiek z ciasta francuskiego, który przygotujesz w mgnieniu oka! Idealny na śniadanie, deser lub przekąskę.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 1 szt.
ciasto francuskie - 1 szt.
krem piernikowy - 100 g
orzech macadamia - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE BLACHĘ DO:
pieczenia wykładamy pergaminem.
2.JAJKO ROZTRZEPUJEMY:
widelcem.
3.CIASTO FRANCUSKIE LEKKO:
rozwałkowujemy.
4.CAŁĄ POWIERZCHNIĘ CIASTA:
smarujemy kremem piernikowym.
5.ORZECHY MACADAMIA DROBNO:
siekamy.
6.ODKŁADAMY 2 ŁYŻKI,:
a pozostałe orzechy rozsypujemy równomiernie na posmarowanym kremem cieście.
7.CIASTO ROLUJEMY WZDŁUŻ:
dłuższego boku z obu stron w taki sposób, by oba końce zawinięte były do środka.
8.ZWINIĘTY RULON KROIMY:
na plastry grubości około 1 cm i układamy na blasze „na płasko”.
9.WIERZCH KAŻDEGO CIASTKA:
za pomocą pędzelka smarujemy jajkiem i posypujemy resztą posiekanych orzechów.
10.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10 minut.
11.GDY CIASTKA ZACZNĄ:
się rumienić, wyjmujemy blachę i zostawiamy ciasteczka do ostygnięcia.
12.PRZESTUDZONE PALMIERY ZDEJMUJEMY:
z blachy.
Palmiery piernikowe z orzechami macadamia

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE BLACHĘ DO

pieczenia wykładamy pergaminem.

2

JAJKO ROZTRZEPUJEMY

widelcem.

3

CIASTO FRANCUSKIE LEKKO

rozwałkowujemy.

4

CAŁĄ POWIERZCHNIĘ CIASTA

smarujemy kremem piernikowym.

5

ORZECHY MACADAMIA DROBNO

siekamy.

6

ODKŁADAMY 2 ŁYŻKI,

a pozostałe orzechy rozsypujemy równomiernie na posmarowanym kremem cieście.

7

CIASTO ROLUJEMY WZDŁUŻ

dłuższego boku z obu stron w taki sposób, by oba końce zawinięte były do środka.

8

ZWINIĘTY RULON KROIMY

na plastry grubości około 1 cm i układamy na blasze „na płasko”.

9

WIERZCH KAŻDEGO CIASTKA

za pomocą pędzelka smarujemy jajkiem i posypujemy resztą posiekanych orzechów.

10

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10 minut.

11

GDY CIASTKA ZACZNĄ

się rumienić, wyjmujemy blachę i zostawiamy ciasteczka do ostygnięcia.

12

PRZESTUDZONE PALMIERY ZDEJMUJEMY

z blachy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2776 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

347 kcal

🥑

Tłuszcz

27,6 g

🌾

Węglowodany

21,2 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

4,4 g

Podobne przepisy

Palmiery piernikowe z orzechami macadamia - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl