tom-car24.com.pl

Budyń waniliowy z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie

Domowy budyń waniliowy z kruchymi herbatnikami i warstwą tartych jabłek – deser jak z babcinego podwieczorku w wykonaniu Kingi Paruzel!

Budyń waniliowy z jabłkami

Domowy budyń waniliowy z kruchymi herbatnikami i warstwą tartych jabłek – deser jak z babcinego podwieczorku w wykonaniu Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 3 łyżki
jajko - 2 szt.
masło - 1 łyżka
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
mleko 3,2% - 500 ml
sól - 1 szczypta
wanilia - 3 g
herbatniki - 200 g
jabłko czerwone - 1 szt.
truskawka - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.ZAGOTOWUJEMY MLEKO:
Do garnka wlewamy 350 ml mleka i dodajemy laskę wanilii przekrojoną wzdłuż na pół. Mleko zagotowujemy. Gdy mleko się zagotuje, usuwamy laskę wanilii.
2.PRZYGOTOWUJEMY MIESZANKĘ MLEKA I ŻÓŁTEK:
Do miski wlewamy resztę mleka, dodajemy cukier, żółtka i sól. Mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy dokładnie trzepaczką.
3.MIESZAMY BUDYŃ:
Cały czas mieszając, dolewamy do zagotowanego mleka mieszankę z żółtkami. Mieszamy do zgęstnienia. Dodajemy 1 łyżkę masła i intensywnie mieszamy, aż tłuszcz się rozpuści.
4.ŚCIERAMY JABŁKA:
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
5.UKŁADAMY WARSTWY DESERU:
Na dno pucharków nakładamy warstwę budyniu, następnie herbatników, na końcu startych jabłek. Układamy kolejne warstwy, aż skończą się składniki. Wierzch budyniu dekorujemy truskawkami.
Budyń waniliowy z jabłkami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGOTOWUJEMY MLEKO

Do garnka wlewamy 350 ml mleka i dodajemy laskę wanilii przekrojoną wzdłuż na pół. Mleko zagotowujemy. Gdy mleko się zagotuje, usuwamy laskę wanilii.

2

PRZYGOTOWUJEMY MIESZANKĘ MLEKA I ŻÓŁTEK

Do miski wlewamy resztę mleka, dodajemy cukier, żółtka i sól. Mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy dokładnie trzepaczką.

3

MIESZAMY BUDYŃ

Cały czas mieszając, dolewamy do zagotowanego mleka mieszankę z żółtkami. Mieszamy do zgęstnienia. Dodajemy 1 łyżkę masła i intensywnie mieszamy, aż tłuszcz się rozpuści.

4

ŚCIERAMY JABŁKA

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

5

UKŁADAMY WARSTWY DESERU

Na dno pucharków nakładamy warstwę budyniu, następnie herbatników, na końcu startych jabłek. Układamy kolejne warstwy, aż skończą się składniki. Wierzch budyniu dekorujemy truskawkami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1736,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

868,2 kcal

🥑

Tłuszcz

33,7 g

🌾

Węglowodany

117,7 g

🥬

Błonnik

23 g

💪

Białko

23 g

Podobne przepisy

Budyń waniliowy z jabłkami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl