Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Wystarczy kwadrans, żeby przekonać się, jak wspaniale mogą smakować szparagi zapieczone z kurczakiem i warzywami.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ LÓD OBIERACZKĘ
do warzyw, papier pergaminowy blachę moździerz rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.
SZPARAGI OBIERAMY ZE
skórki za pomocą obieraczki do warzyw, gotujemy około 3-5 minut w osolonej wodzie.
PRZEKŁADAMY JE OD
razu do miski z zimna wodą i lodem.
HARTUJEMY 5 MINUT,
suszymy.
CZOSNEK DROBNO SIEKAMY
i rozcieramy w miseczce z solą.
FILETY Z KURCZAKA
doprawiamy pieprzem oraz solą.
SMAŻYMY OKOŁO 2-3
minut na oliwie z masłem z obu stron aż do zarumienienia.
NA TEJ SAMEJ
patelni z tłuszczem smażymy szalotki pokrojone w piórka oraz pieczarki pokrojone w ćwiartki.
POD KONIEC DODAJEMY
czosnek roztarty z solą, zdejmujemy z ognia.
SOS ŚMIETANKĘ ŁĄCZYMY
w miseczce z musztardą, skórką otartą z limonki oraz wyciśniętym z niej sokiem. MIESZAMY.
KURCZAK Z ZIELONYMI
szparagami Szparagi kroimy na 3 części. FILETY KROIMY NA: pół.
PAPIER PERGAMINOWY SKŁADAMY
na pół, otwieramy.
NA ŚRODKU KŁADZIEMY
2 kawałki kurczaka, szparagi, kilka pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki, szalotki z pieczarkami oraz 2-3 łyżki sosu.
PERGAMIN ZAMYKAMY SZCZELNIE,
tworząc papilotkę.
PIECZEMY 15 MINUT
w temp. 180°C.
SAŁATKA MIKS SAŁAT
polewamy octem balsamicznym, niewielką ilością oliwy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
NA TALERZ NAKŁADAMY
papilotkę, otwieramy i posypujemy z góry rozkruszonymi w moździerzu pistacjami. PODAJEMY Z: sałatką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2779,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
694,9 kcal
Tłuszcz
47,5 g
Węglowodany
18,7 g
Błonnik
50,7 g
Białko
50,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ziołowa lemoniada
Doskonałe połączenie cytryn i ziół zagwarantuje Ci pyszne orzeźwienie w najbardziej upalny dzień!

Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami nie tylko doskonale smakują, ale świetnie prezentują się na wielkanocnym stole. Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj ich tyle, by wystarczyło dla każdego!

Cookies z karmelizowanymi jabłkami, kajmakiem i popcornem
Ciastka, które łączą słodkie i słone smaki – i są straaasznie pyszne! Idealne na halloweenowe przyjęcie albo wieczór filmowy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jajecznica z chorizo
Kremowa, delikatna i… lekko ostra? Taka właśnie jest jajecznica z dodatkiem chorizo! Wypróbuj ten pomysł na śniadanie i zaskocz bliskich.

Amelki. Placuszki serowe z borówkami
Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!

Masło z miechunką i orzechami pekan
Lekko słodkie masło z suszoną miechunką i orzechami pekan sprawdzi się jako dodatek do kanapek i grillowanych mięs.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa pho z wołowiną
Sprawdzony przepis na wietnamską zupę pho dla wszystkich fanów kuchni azjatyckiej!

Policzki wołowe duszone w pomidorach
Rozpływające się w ustach policzki wołowe w aksamitnym sosie to danie, które oczaruje każdego, kto go spróbuje.

Schabowy tonkatsu z ryżem z edamame
Spróbuj kotleta schabowego w japońskim wydaniu. Wyjątkowo chrupiący, podany z ryżem z fasolką edamame i pełnym smaku sosem, zachwyca od pierwszego kęsa.