Jagodzianki z serem • przepis • składniki • przygotowanie
Hit każdego lata, czyli jagodzianki! Wypróbuj przepis na te pyszne drożdżowe bułeczki pełne jagód i twarogu.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy zagłębienie. Drożdże ucieramy w osobnej misce z łyżką cukru i dodajemy do nich mleko. Rozczyn wlewamy do zagłębienia i delikatnie mieszamy go z mąką tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
WYRABIAMY CIASTO
Do ciasta dodajemy pozostałą część cukru, szczyptę soli i żółtka. Ciasto wstępnie łączymy za pomocą łopatki. Następnie dodajemy roztopione masło i dokładnie wyrabiamy, aż zacznie odklejać się od miski i od rąk. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół i za pomocą noża wyjmujemy z niej nasiona. W dużej misce rozdrabniamy twaróg za pomocą widelca. Następnie dodajemy cukier, żółtka i nasiona laski wanilii.
PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ
Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy pokrojone w kostkę, miękkie masło. Następnie dodajemy cukier puder i całość rozdrabniamy w dłoniach, aż będzie przypominać kruszonkę.
FORMUJEMY JAGODZIANKI
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Następnie formujemy z niego wałek i tniemy go na 9 równych części. Z tak przygotowanych kawałków ciasta formujemy kuleczki.
PIECZEMY JAGODZIANKI
Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym białkiem i posypujemy kruszonką. Tak przygotowane jagodzianki pieczemy przez ok. 12-15 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4093,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
511,7 kcal
Tłuszcz
21,1 g
Węglowodany
74,1 g
Błonnik
1,5 g
Białko
12,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pożywny koktajl truskawkowy
Weź odrobinę truskawek, mleko, miód oraz płatki owsiane i w mgnieniu oka przygotuj mleczno-owocowy koktajl! Pychota!

CIASTKA Á LA LASKI CUKROWE
Świąteczną atmosferę z pewnością podkręcą łatwe w przygotowaniu ciasteczka w kształcie lasek cukrowych. Jak je zrobić? Zerknij do przepisu!

Kopytka z dyni
Kopytka z dyni to danie, które łączy w sobie tradycyjną kuchnię polską z nowoczesnym podejściem do gotowania. Delikatna, dyniowa nuta dodaje kopytkom charakteru, czyniąc je idealnym wyborem na jesienny obiad lub kolację. Poznaj nasz przepis na aksamitne kopytka z dyni.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pesto z papryki
Pesto z papryki to świetny dodatek do różnego rodzaju dań. Soczysty kolor i intensywny smak pesto genialnie sprawdza się jako sos do makaronu, marynata do mięsa lub klasyczna pasta na kanapki. W jaki sposób przyrządzić pesto na bazie papryki? Poznaj nasz sposób!

Pęczotto z górskim serem i kurkami
Czy górski ser pasuje do pęczotto? Gieno Mientkiewicz udowadnia, że to doskonałe połączenie!

Łosoś z kremem musztardowym w chlebie pita
Jak smakuje łosoś w chlebkach pita? Wybornie! Tego połączenia musisz spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pierogi z soczewicą i masłem szałwiowym
Farsz z soczewicy i twarogu, w którym pojawia się wyrazista nuta chili i imbiru, ma wyjątkowy smak – nada on nowy charakter świątecznym pierogom. Podaj je z masłem szałwiowym i sprawdź, jak wspaniale smakują!

Brownie z masłem orzechowym
Klasyka kuchni w stylu Amerykańskim w wydaniu Pawła Małeckiego – brownie z syropem klonowym i masłem orzechowym!

Szynka pieczona w skorupce z musztardy z zieloną soczewicą
Upieczona pod musztardowym przykryciem szynka będzie różowa i niewiarygodnie soczysta. Spróbuj jej w wersji z soczewicą.