tom-car24.com.pl

KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO • przepis • składniki • przygotowanie

Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwór w zalewie z octu jabłkowego według przepisu Kingi!

KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO

Zachowaj smak kurek na cały rok! Przygotuj przetwór w zalewie z octu jabłkowego według przepisu Kingi!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 0,5 szt.
gorczyca - 1 łyżka
kurki - 1 kg
liść laurowy - 3 szt.
miód - 5 łyżek
ocet jabłkowy - 250 ml
rozmaryn świeży - 8 g
sól - 1 łyżka
tymianek świeży - 5 g
woda - 750 ml
ziele angielskie - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.CZYŚCIMY GRZYBY:
Kurki wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i posypujemy dużą ilością soli. Mieszamy. Odstawiamy je na 5 minut, od czasu do czasu delikatnie poruszając – w ten sposób piasek, który jest w grzybach, opadnie na dno miski. Proces ten przeprowadzamy jeszcze 2 razy. Kurki przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do drugiej miski.
2.PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ:
Ocet mieszamy w garnku z wodą, miodem i solą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Dodajemy połowę cebuli pokrojonej w talarki.
3.PASTERYZUJEMY SŁOIKI:
Zawijamy dno słoika w ściereczkę, wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy przez 30 minut. Zapasteryzowane przetwory możemy przechowywać ok. 1 roku.
KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

CZYŚCIMY GRZYBY

Kurki wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem i posypujemy dużą ilością soli. Mieszamy. Odstawiamy je na 5 minut, od czasu do czasu delikatnie poruszając – w ten sposób piasek, który jest w grzybach, opadnie na dno miski. Proces ten przeprowadzamy jeszcze 2 razy. Kurki przekładamy za pomocą łyżki cedzakowej do drugiej miski.

2

PRZYGOTOWUJEMY ZALEWĘ

Ocet mieszamy w garnku z wodą, miodem i solą. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy. Dodajemy połowę cebuli pokrojonej w talarki.

3

PASTERYZUJEMY SŁOIKI

Zawijamy dno słoika w ściereczkę, wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy przez 30 minut. Zapasteryzowane przetwory możemy przechowywać ok. 1 roku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

740,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

185,1 kcal

🥑

Tłuszcz

2,5 g

🌾

Węglowodany

35,1 g

🥬

Błonnik

10,8 g

💪

Białko

4,8 g

Podobne przepisy