tom-car24.com.pl

Zupa fasolowa z botwiną i młodymi ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie

Lekka i pełna warzyw – taka jest zupa fasolowa z botwinką i młodymi ziemniakami, którą przygotujesz według przepisu Karola! Niech cały dom wypełni się aromatem znanym z kuchni mam i babć!

Zupa fasolowa z botwiną i młodymi ziemniakami

Lekka i pełna warzyw – taka jest zupa fasolowa z botwinką i młodymi ziemniakami, którą przygotujesz według przepisu Karola! Niech cały dom wypełni się aromatem znanym z kuchni mam i babć!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

botwina - 200 g
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
fasola szparagowa - 300 g
świeży koperek - 25 g
korzeń pietruszki - 1 szt.
liść laurowy - 4 szt.
marchew - 2 szt.
masło - 1 łyżka
mięta świeża - 2 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
por - 1 szt.
seler - 0,5 szt.
sól - 1 szczypta
woda - 1 l
młode ziemniaki - 250 g
śmietana 30% - 250 ml
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY WARZYWA:
Marchewkę przekrawamy wzdłuż na pół, a każdą połówkę ponownie na pół, by uzyskać podłużne ćwiartki. Siekamy w cienkie plasterki. W ten sam sposób kroimy pietruszkę i seler.
2.BLANSZUJEMY WARZYWA:
W garnku na rozgrzanej oliwie przesmażamy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek – tak, by zachowały jasny kolor.
3.GOTUJEMY ZUPĘ:
Całość zalewamy wodą. Dodajemy ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki będą al dente.
4.PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę przelewamy do głębokich talerzy. Z wierzchu posypujemy drobno posiekaną świeżą miętą.
Zupa fasolowa z botwiną i młodymi ziemniakami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY WARZYWA

Marchewkę przekrawamy wzdłuż na pół, a każdą połówkę ponownie na pół, by uzyskać podłużne ćwiartki. Siekamy w cienkie plasterki. W ten sam sposób kroimy pietruszkę i seler.

2

BLANSZUJEMY WARZYWA

W garnku na rozgrzanej oliwie przesmażamy pokrojone warzywa: marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek – tak, by zachowały jasny kolor.

3

GOTUJEMY ZUPĘ

Całość zalewamy wodą. Dodajemy ziemniaki. Gotujemy, aż ziemniaki będą al dente.

4

PODAJEMY ZUPĘ

Zupę przelewamy do głębokich talerzy. Z wierzchu posypujemy drobno posiekaną świeżą miętą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1517,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

379,3 kcal

🥑

Tłuszcz

19,4 g

🌾

Węglowodany

47,3 g

🥬

Błonnik

10,6 g

💪

Białko

8,7 g

Podobne przepisy

Zupa fasolowa z botwiną i młodymi ziemniakami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl