tom-car24.com.pl

Pasztet z dzika • przepis • składniki • przygotowanie

To, co szlachetne w lesie: dziczyzna, żurawina i grzyby. Sięgnij po składniki z przepisu Darii i spróbuj swoich kulinarnych sił, przygotowując pasztet z dzika.

Pasztet z dzika

To, co szlachetne w lesie: dziczyzna, żurawina i grzyby. Sięgnij po składniki z przepisu Darii i spróbuj swoich kulinarnych sił, przygotowując pasztet z dzika.

Czas przygotowania
300 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 9
Poziom trudności
trudny

Składniki

cebula - 4 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
gałka muszkatołowa mielona - 1 łyżka
grzyby suszone - 4 g
jajko - 6 szt.
mięso wieprzowe karkówka - 250 g
liść laurowy - 2 szt.
marchew - 2 szt.
seler - 1 szt.
smalec - 40 g
sól - 1 szczypta
mięso wieprzowe wątróbka - 100 g
wino czerwone - 200 ml
ziele angielskie - 4 szt.
boczek surowy - 100 g
boczek wędzony w plastrach - 300 g
śmietana 30% - 100 ml
mięso gulaszowe z dzika - 500 g
kardamon, mielony - 1 łyżeczka
chrzan tarty - 1 łyżeczka
cukier - 70 g
woda - 0,15 l
żurawina suszona - 300 g
brandy - 30 ml

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY MIĘSO:
Surowe mięso kroimy na mniejsze kawałki, z wyjątkiem wątróbki. Na dużą patelnię nakładamy 4 łyżki smalcu. Gdy się roztopi, wrzucamy kawałki mięsa i podsmażamy na złocisty kolor.
2.DUSIMY SKŁADNIKI PASZTETU:
Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy winem. Na średnim ogniu odparowujemy alkohol. Dolewamy 2,5 l wody, dokładamy obrane marchewki i seler. Doprawiamy kardamonem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy suszone grzyby. Całość dusimy na małym ogniu przez 2-3 godziny.
3.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PASZTET:
Mięso odcedzamy i studzimy, a następnie mielemy razem ze smalcem trzykrotnie. Próbujemy masy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Mikserem ubijamy jajka, które następnie mieszamy delikatnie z masą. Dodajemy śmietankę i gałkę muszkatołową.
4.PIECZEMY PASZTET:
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, równomiernie układamy na nim plastry boczku. Przekładamy mięso do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Pieczemy 60-70 minut.
5.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Żurawiny myjemy, przekładamy do rondelka, zalewamy wodą. Dodajemy brandy, cukier i gotujemy, aż owoce popękają, a większość płynu odparuje. Dodajemy chrzan. Sos chłodzimy.
Pasztet z dzika

Czas przygotowania

300 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 9

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY MIĘSO

Surowe mięso kroimy na mniejsze kawałki, z wyjątkiem wątróbki. Na dużą patelnię nakładamy 4 łyżki smalcu. Gdy się roztopi, wrzucamy kawałki mięsa i podsmażamy na złocisty kolor.

2

DUSIMY SKŁADNIKI PASZTETU

Mięso przekładamy do dużego garnka, zalewamy winem. Na średnim ogniu odparowujemy alkohol. Dolewamy 2,5 l wody, dokładamy obrane marchewki i seler. Doprawiamy kardamonem, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Dodajemy suszone grzyby. Całość dusimy na małym ogniu przez 2-3 godziny.

3

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA PASZTET

Mięso odcedzamy i studzimy, a następnie mielemy razem ze smalcem trzykrotnie. Próbujemy masy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Mikserem ubijamy jajka, które następnie mieszamy delikatnie z masą. Dodajemy śmietankę i gałkę muszkatołową.

4

PIECZEMY PASZTET

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, równomiernie układamy na nim plastry boczku. Przekładamy mięso do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Pieczemy 60-70 minut.

5

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Żurawiny myjemy, przekładamy do rondelka, zalewamy wodą. Dodajemy brandy, cukier i gotujemy, aż owoce popękają, a większość płynu odparuje. Dodajemy chrzan. Sos chłodzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6016,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

250,7 kcal

🥑

Tłuszcz

14,4 g

🌾

Węglowodany

19,5 g

🥬

Błonnik

13,7 g

💪

Białko

13,7 g

Podobne przepisy

Pasztet z dzika - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl