Pasztet z jelenia i mus jabłkowo-chrzanowy • przepis • składniki • przygotowanie
Karol zachwyci Cię pasztetem z jelenia z żurawinami, kaszą i grzybami! Poznaj przepis na kompozycję doskonałą!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY MIĘSO
Udziec jelenia doprawiamy solą i pieprzem, możemy pokroić na mniejsze kawałki. Boczek kroimy w kostkę, a cebulę drobno siekamy. Udziec przesmażamy wraz z boczkiem na rozgrzanej patelni. Zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Całość dusimy do miękkości.
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę jęczmienną gotujemy. Suszone grzyby gotujemy do miękkości, a następnie kroimy. Nie wylewamy wody z gotowania grzybów. Wątróbki oczyszczamy i przesmażamy wraz z cebulą. Następnie odstawiamy do wystudzenia.
DOPRAWIAMY PASZTET
Wszystkie przygotowane i ostudzone składniki mielemy w maszynce do mielenia 2-3 razy. Do masy dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną. Doprawiamy całość gałką muszkatołową, solą, pieprzem i 1 łyżką majeranku. Dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy masę. Dodajemy żurawiny i ugotowane grzyby. Podlewamy odrobiną wody z gotowania grzybów.
PIECZEMY PASZTET
Dokładnie wymieszaną masę przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wierzch posypujemy majerankiem. Pasztet pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 1 godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY MUS JABŁKOWO-CHRZANOWY
Jabłka ze skórką pieczemy w piekarniku do miękkości. Miąższ jabłek przekładamy do miski i miksujemy dokładnie z chrzanem. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną oliwy z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4186,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
523,3 kcal
Tłuszcz
27,5 g
Węglowodany
47 g
Błonnik
7,8 g
Białko
25 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dwukolorowe naleśniki z borówkami i sosem czekoladowym
Świeże owoce, delikatne ciasto i gęsty sos z czekolady – pyszny pomysł na kolorowe, małe co nieco. Dzieci to uwielbiają!

Parzybroda
Znana w wielu częściach kraju parzybroda to zupa z kapustą o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszym smaku. Jest sycąca, prosta i pełna smaków kojarzonych z regionalną polską kuchnią. Spróbuj!

Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych
Próbujesz odtworzyć smak babcinego sernika? Koniecznie wypróbuj przepis Pawła! Ten dekadencki sernik z 10 jajek na korzennym spodzie to spełnienie świątecznych marzeń.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotleciki jagnięce
Mięso z klasą i cukinia w makaronowej odsłonie: to składniki wybrane przez Darię na wyjątkowy obiad, który podasz swoim bliskim. Sprawdź kotleciki jagnięce – wyglądają i smakują obłędnie!

Faszerowany kurczak pieczony w całości
Dla całej rodziny, która uwielbia spotkania przy wspólnym stole – pełen ziołowych aromatów i domowych smaków kurczak pieczony w całości! Sprawdź, jak łatwo go przygotować!

Lekka pianka pomarańczowa
Orzeźwiający cytrusowy deser na każdą porę roku, doskonały dla osób dbających o linię!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Hiszpańskie ciasto czekoladowe z pomarańczą
Wyrazisty, kakaowy smak i aromat świeżych pomarańczy. Ten smakowity wypiek inspirowany kuchnią Hiszpanii zasmakuje każdemu!

Sernik z kajmakiem i migdałami
Dla wszystkich fanów serników Paweł Małecki przygotował pyszny przepis na sernik z masą kajmakową i chrupiącymi migdałami!

Krokiety z mięsem
Krokiet z mięsem to jedna z tych klasycznych potraw, które kojarzą się z domowym ciepłem i dzieciństwem. Ta chrupiąca przekąska znana jest w wielu krajach — od tradycyjnych polskich krokietów aż po hiszpańskie croquetas. Wariacji na temat tego przysmaku jest wiele. Poznaj nasz sposób na klasyczne krokiety z mięsem!