tom-car24.com.pl

Pęczotto z burakiem i kozim serem • przepis • składniki • przygotowanie

Wykorzystaj pożywną kaszę pęczak do przygotowania pysznego pęczotto z burakami, kozim serem i białym winem!

Pęczotto z burakiem i kozim serem

Wykorzystaj pożywną kaszę pęczak do przygotowania pysznego pęczotto z burakami, kozim serem i białym winem!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

wino białe - 100 ml
bulion warzywny - 700 ml
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kasza pęczak - 250 g
burak - 2 szt.
oliwa z oliwek - 2 łyżki
ser kozi - 150 g
natka pietruszki - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY BURAKI:
Umyte buraki w skórkach układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-60 minut (do miękkości) w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Studzimy i obieramy.
2.PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI PĘCZOTTO:
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy ok. 3 minuty.
3.DODAJEMY WINO:
Całość zalewamy winem. Odparowujemy, mieszając.
4.DODAJEMY BULION I GOTUJEMY PĘCZOTTO:
Gdy wino odparuje, zalewamy kaszę pierwszą porcją bulionu. Gotujemy, cały czas mieszając, aż płyn odparuje. Czynność powtarzamy, aż pęczak będzie ugotowany al dente – ten etap powinien trwać ok. 20 minut.
5.PODAJEMY PĘCZOTTO:
Gotowe pęczotto przekładamy na talerze. Na wierzchu układamy kawałki koziego sera (lub sera feta) i listki ulubionych, świeżych ziół (np. pietruszki lub lubczyku).
Pęczotto z burakiem i kozim serem

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY BURAKI

Umyte buraki w skórkach układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-60 minut (do miękkości) w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Studzimy i obieramy.

2

PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI PĘCZOTTO

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Gdy się zeszkli, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy ok. 3 minuty.

3

DODAJEMY WINO

Całość zalewamy winem. Odparowujemy, mieszając.

4

DODAJEMY BULION I GOTUJEMY PĘCZOTTO

Gdy wino odparuje, zalewamy kaszę pierwszą porcją bulionu. Gotujemy, cały czas mieszając, aż płyn odparuje. Czynność powtarzamy, aż pęczak będzie ugotowany al dente – ten etap powinien trwać ok. 20 minut.

5

PODAJEMY PĘCZOTTO

Gotowe pęczotto przekładamy na talerze. Na wierzchu układamy kawałki koziego sera (lub sera feta) i listki ulubionych, świeżych ziół (np. pietruszki lub lubczyku).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1910,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

477,6 kcal

🥑

Tłuszcz

15,5 g

🌾

Węglowodany

65,1 g

🥬

Błonnik

17,1 g

💪

Białko

17,1 g

Podobne przepisy

Pęczotto z burakiem i kozim serem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl