tom-car24.com.pl

Pesto pistacjowe • przepis • składniki • przygotowanie

Sos, który jest niezwykle prosty i pyszny, czyli domowe pesto pistacjowe. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się idealnym dodatkiem do makaronu i nie tylko.

Pesto pistacjowe

Sos, który jest niezwykle prosty i pyszny, czyli domowe pesto pistacjowe. Skuś się na jego przygotowanie i ciesz się idealnym dodatkiem do makaronu i nie tylko.

Czas przygotowania
5 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pistacje - 50 g
parmezan - 40 g
ząbek czosnku - 1 szt.
bazylia świeża - 30 g
oliwa z oliwek - 80 ml
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sól - 0,25 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIAMY PISTACJE I SER:
Do pojemnika miksującego przekładamy pistacje, kawałki parmezanu i czosnek. Całość rozdrabniamy, korzystając zprogramu „własne ustawienia” / czas: 10 sekund / prędkość: 10. Na koniec zgarniamy składniki ze ścianek za pomocą szpatuły.
2.MIKSUJEMY PESTO:
Do rozdrobnionych składników dodajemy bazylię, oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i rozdrabniamy, używającprogramu „własne ustawienia” / czas: 15 sekund / prędkość: 6. Gotowe pesto zgarniamy ze ścianek urządzenia i przekładamy do słoiczka lub dodajemy bezpośrednio do ugotowanego makaronu (przygotowana porcja sosu wystarczy na ok. 250-300 g).
Pesto pistacjowe

Czas przygotowania

5 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIAMY PISTACJE I SER

Do pojemnika miksującego przekładamy pistacje, kawałki parmezanu i czosnek. Całość rozdrabniamy, korzystając zprogramu „własne ustawienia” / czas: 10 sekund / prędkość: 10. Na koniec zgarniamy składniki ze ścianek za pomocą szpatuły.

2

MIKSUJEMY PESTO

Do rozdrobnionych składników dodajemy bazylię, oliwę, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy i rozdrabniamy, używającprogramu „własne ustawienia” / czas: 15 sekund / prędkość: 6. Gotowe pesto zgarniamy ze ścianek urządzenia i przekładamy do słoiczka lub dodajemy bezpośrednio do ugotowanego makaronu (przygotowana porcja sosu wystarczy na ok. 250-300 g).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

914,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

457,1 kcal

🥑

Tłuszcz

42,3 g

🌾

Węglowodany

9,2 g

🥬

Błonnik

2,9 g

💪

Białko

13,1 g

Podobne przepisy

Pesto pistacjowe - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl