tom-car24.com.pl

Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą • przepis • składniki • przygotowanie

Sezon na młodą kapustę trwa, a Karol Okrasa również ma na nią swój pomysł! Podsmażona z czosnkiem i skórką cytrynową będzie doskonałym dodatkiem do pieczonej dorady.

Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą

Sezon na młodą kapustę trwa, a Karol Okrasa również ma na nią swój pomysł! Podsmażona z czosnkiem i skórką cytrynową będzie doskonałym dodatkiem do pieczonej dorady.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 1 szt.
cebula - 1 szt.
cytryna - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 2 szt.
świeży koperek - 25 g
masło - 60 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
kolendra świeża - 1 łyżka
dorada - 2 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY DORADĘ:
Doradę dokładnie oczyszczamy i osuszamy. Odcinamy głowę. Cytrynę kroimy na mniejsze cząstki i obsmażamy na suchej patelni. Doradę faszerujemy cytryną i połową koperku. Doprawiamy solą i pieprzem, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 15 minut.
Pieczona dorada z salsą pomidorową i młodą kapustą

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY DORADĘ

Doradę dokładnie oczyszczamy i osuszamy. Odcinamy głowę. Cytrynę kroimy na mniejsze cząstki i obsmażamy na suchej patelni. Doradę faszerujemy cytryną i połową koperku. Doprawiamy solą i pieprzem, zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C na około 15 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2260,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

376,8 kcal

🥑

Tłuszcz

19,8 g

🌾

Węglowodany

19,3 g

🥬

Błonnik

34,3 g

💪

Białko

34,3 g

Podobne przepisy