Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą • przepis • składniki • przygotowanie
Oryginalny pomysł na rodzinny obiad? Soczyste udka kurczaka wzbogacone smakiem świeżej mięty, podane z ryżem i warzywami.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PIEKARNIK ROZGRZEJ
do temperatury 160°C z termoobiegiem (temperatura piekarnika 180°C).
PRZYGOTOWANIE UDKA KURCZAKA
opłukujemy zimną wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, usuwamy kość i przecinamy w stawie na pół.
CZĘŚCI KURCZAKA Z
obu stron doprawiamy solą i pieprzem.
NIEOBRANY ZĄBEK CZOSNKU
przecinamy na pół, blachę do pieczenia skrapiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i nacieramy rozciętym czosnkiem.
NATKĘ PIETRUSZKI I
miętę myjemy, osuszamy, obrywamy, listki odkładamy na bok.
ŁODYGI I CZOSNEK
rozkładamy na blasze do pieczenia, udka kurczaka układamy na nich skórą do dołu i pieczemy przez 30 minut w nagrzanym piekarniku.
BULION ZAGOTOWUJEMY, WRZUCAMY
do niego ryż i gotujemy do miękkości.
UGOTOWANY RYŻ
odcedzamy.
STRĄKI PAPRYKI OBIERAMY,
kroimy na pół, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę.
PAPRYCZKĘ CHILI PRZECINAMY
na pół, usuwamy pestki i jak najdrobniej siekamy.
OGÓRKA MYJEMY, CIENKO
obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestki (najlepiej łyżką) i kroimy w małą kostkę.
RYŻ MIESZAMY Z
papryką, chili, ogórkiem, sokiem z limonki, syropem klonowym i 6 łyżkami oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem.
DODAJEMY GRUBO POSIEKANĄ
pietruszkę i miętę.
PO 30 MINUTACH
udka kurczaka obracamy (skórą do góry), zwiększamy temperaturę pieczenia do 180°C z termoobiegiem (temperatura piekarnika 200°C).
UDKA KURCZAKA SMARUJEMY
pozostałym tłuszczem z pieczenia i pieczemy w piekarniku przez następne 20 minut.
KURCZAKA WYJMUJEMY, WŁĄCZAMY
funkcję grilla i zwiększamy opiekanie górne, udka kurczaka grillujemy przez 4-5 minut na złoty kolor, aż będzie chrupiący.
PODAJEMY Z PRZYGOTOWANYM
ryżem.
WSKAZÓWKA NALEŻY ZACHOWAĆ
ostrożność przy krojeniu papryczek chili.
NAJLEPIEJ UŻYWAĆ JEDNORAZOWYCH
rękawiczek lub zawsze po pokrojeniu umyć ręce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6143,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
768 kcal
Tłuszcz
34,9 g
Węglowodany
27,6 g
Błonnik
1,5 g
Białko
47,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Syrop czekoladowo-kawowy
Gęsty, słodki i niezwykle aromatyczny syrop, który wzbogaci smak niejednego deseru. Jego przygotowanie zajmuje chwilę!

Strudel z jabłkami i makiem
Spróbuj strudla z jabłkami i makiem! Wyjątkowego, korzennego smaku nadaje szczypta cynamonu.

Grillowany arbuz z sosem z mango, limonki i melisy
Czy arbuza można grillować? Można! W Kuchni Lidla znajdziesz przepis Pawła Małeckiego na grillowanego arbuza z sosem z mango, limonki i melisy.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Currywurst – przepis na niemieckie kiełbaski
Currywurst to niemiecka klasyczna przekąska z kategorii fast foodów, która jest kulinarnym symbolem Niemiec. To połączenie kiełbasy z delikatnie pikantnym sosem na bazie koncentratu pomidorowego i curry jest niezwykle smaczne, a sama potrawa prosta i szybka w przygotowaniu. W tym przepisie zdradzimy Ci, jak zrobić najlepsze currywurst!

Vol-au-vent ze schabem i porami, w sosie pieczarkowym podawane z sałatą
Vol-au-vent, czyli ciasto francuskie faszerowane mięsem i warzywami. Brzmi dobrze, prawda? I właśnie tak smakuje.

Smażone liczi w cieście z pieprznym majonezem
Owoce z majonezem? Tak! Spróbuj smażonych w cieście owoców liczi, a przekonasz się jak dobrze się ze sobą komponują.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Amaretti z ganaszem czekoladowym
Poznaj przepis na doskonałe amaretti z ganaszem czekoladowym. Paweł Małecki dzieli się swoją recepturą w Kuchni Lidla!

Lody śliwkowo-orzechowe z miodem
Oryginalny smak lodów stworzonych z połączenia kompotu śliwkowego z wyczuwalną nutą miodu oraz orzechów włoskich.

Ciasto z batatów i mango
Upieczone bataty, mango i orzeźwiający krem limonkowy – przygotuj ciasto z charakterem!