tom-car24.com.pl

Piernik pomidorowy — pomysł na wegański piernik • przepis • składniki • przygotowanie

Czy kiedykolwiek próbowaliście piernika z dodatkiem pomidorów? Choć może brzmieć nietypowo, to połączenie jest zaskakująco pyszne! Pomidory dodają ciastu wilgotności, idealnie równoważąc słodycz i aromat przypraw korzennych. Spróbuj pomidorowego, wegańskiego piernika, a na pewno się nie zawiedziesz!

Piernik pomidorowy — pomysł na wegański piernik

Czy kiedykolwiek próbowaliście piernika z dodatkiem pomidorów? Choć może brzmieć nietypowo, to połączenie jest zaskakująco pyszne! Pomidory dodają ciastu wilgotności, idealnie równoważąc słodycz i aromat przypraw korzennych. Spróbuj pomidorowego, wegańskiego piernika, a na pewno się nie zawiedziesz!

Czas przygotowania
255 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka żytnia - 375 g
mąka pszenna - 125 g
pomidory krojone z puszki - 250 g
mus jabłkowy - 140 g
cukier trzcinowy - 120 g
kakao - 2 łyżki
przyprawa do piernika - 4 łyżeczki
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
czekolada gorzka - 2 tabliczki
olej rzepakowy - 40 ml
napój sojowy - 60 ml
mieszanka orzechów - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.BLENDUJEMY POMIDORY Z DODATKAMI:
Do wysokiego naczynia wkładamy pomidory, mus jabłkowy oraz olej i cukier i blendujemy na gładko.
2.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI:
W misce mieszamy ze sobą przesiane mąki, proszek do pieczenia, wszystkie przyprawy i sodę.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Dodajemy powoli mokre składniki do suchych i mieszamy je łyżką, aż utworzy się z nich gęste ciasto.
4.PIECZEMY PIERNIK:
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy przez 50 minut. Potem wyciągamy ciasto z piekarnika i podważamy jego boki, aby wyciągnąć je z keksówki. Układamy je na arkuszu papieru do pieczenia.
5.PRZYRZĄDZAMY POLEWĘ:
Czekoladę drobno siekamy i wrzucamy do rondelka, dodajemy olej i delikatnie wszystko podgrzewamy, ale tylko do rozpuszczenia się czekolady.
6.DEKORUJEMY CIASTO:
Gotową, lekko przestudzoną polewą oblewamy ciasto. Wierzch posypujemy rozdrobnionymi lub całymi orzechami. Całość wkładamy do lodówki na 3 godziny, aby polewa mogła stężeć.
Piernik pomidorowy — pomysł na wegański piernik

Czas przygotowania

255 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BLENDUJEMY POMIDORY Z DODATKAMI

Do wysokiego naczynia wkładamy pomidory, mus jabłkowy oraz olej i cukier i blendujemy na gładko.

2

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

W misce mieszamy ze sobą przesiane mąki, proszek do pieczenia, wszystkie przyprawy i sodę.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Dodajemy powoli mokre składniki do suchych i mieszamy je łyżką, aż utworzy się z nich gęste ciasto.

4

PIECZEMY PIERNIK

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy przez 50 minut. Potem wyciągamy ciasto z piekarnika i podważamy jego boki, aby wyciągnąć je z keksówki. Układamy je na arkuszu papieru do pieczenia.

5

PRZYRZĄDZAMY POLEWĘ

Czekoladę drobno siekamy i wrzucamy do rondelka, dodajemy olej i delikatnie wszystko podgrzewamy, ale tylko do rozpuszczenia się czekolady.

6

DEKORUJEMY CIASTO

Gotową, lekko przestudzoną polewą oblewamy ciasto. Wierzch posypujemy rozdrobnionymi lub całymi orzechami. Całość wkładamy do lodówki na 3 godziny, aby polewa mogła stężeć.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4987,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

831,2 kcal

🥑

Tłuszcz

41,5 g

🌾

Węglowodany

104 g

🥬

Błonnik

12,7 g

💪

Białko

14,4 g

Podobne przepisy