tom-car24.com.pl

Pierogi z jagodami – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!

Pierogi z jagodami – przepis

Kwintesencja smaku późnego lata. Jagody otulone delikatnym ciastem, czyli czas na pierogi!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 5 g
jogurt naturalny - 100 g
mąka pszenna - 320 g
mąka ziemniaczana - 15 g
jagody - 50 g
woda - 120 ml
jajko - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.NADZIENIE JAGODY DELIKATNIE:
przebieramy, przekładamy na sito, bardzo ostrożnie płuczemy i odstawiamy, by odciekły.
2.NASTĘPNIE WYSYPUJEMY OWOCE:
na czystą ściereczkę i pozostawiamy do chwili, aż całkiem wyschną.
3.W TAKI SPOSÓB,:
partiami, suszymy wszystkie jagody.
4.CIASTO PRZESIANĄ MĄKĘ:
formujemy w stożek z wgłębieniem pośrodku.
5.DO WGŁĘBIENIA WSYPUJEMY:
sól, wlewamy oliwę z oliwek oraz stopniowo wodę, po trochu wyrabiając ciasto.
6.KIEDY POWSTANIE SPOISTA:
masa, wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne.
7.NASTĘPNIE DZIELIMY CIASTO:
na części, każdą rozwałkowując na placek na blacie posypanym mąką i za pomocą szklanki lub foremek wykrawamy okrągłe placuszki.
8.NA ŚRODEK KAŻDEGO:
placka nakładamy łyżeczkę osuszonych jagód w około 5-milimetrowym odstępie od brzegów.
9.KONIUSZKAMI PALCÓW ZLEPIAMY:
pierogi, składając je na pół – gotowe przekładamy na oprószoną mąką serwetkę.
10.GOTUJEMY PIEROGI PARTIAMI:
w dużej ilości osolonej wody.
11.JAK PODAWAĆ GOTOWE:
pierogi podajemy polane bułką tartą podsmażoną na maśle, posypane cukrem pudrem i udekorowane jogurtem.
Pierogi z jagodami – przepis

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NADZIENIE JAGODY DELIKATNIE

przebieramy, przekładamy na sito, bardzo ostrożnie płuczemy i odstawiamy, by odciekły.

2

NASTĘPNIE WYSYPUJEMY OWOCE

na czystą ściereczkę i pozostawiamy do chwili, aż całkiem wyschną.

3

W TAKI SPOSÓB,

partiami, suszymy wszystkie jagody.

4

CIASTO PRZESIANĄ MĄKĘ

formujemy w stożek z wgłębieniem pośrodku.

5

DO WGŁĘBIENIA WSYPUJEMY

sól, wlewamy oliwę z oliwek oraz stopniowo wodę, po trochu wyrabiając ciasto.

6

KIEDY POWSTANIE SPOISTA

masa, wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne.

7

NASTĘPNIE DZIELIMY CIASTO

na części, każdą rozwałkowując na placek na blacie posypanym mąką i za pomocą szklanki lub foremek wykrawamy okrągłe placuszki.

8

NA ŚRODEK KAŻDEGO

placka nakładamy łyżeczkę osuszonych jagód w około 5-milimetrowym odstępie od brzegów.

9

KONIUSZKAMI PALCÓW ZLEPIAMY

pierogi, składając je na pół – gotowe przekładamy na oprószoną mąką serwetkę.

10

GOTUJEMY PIEROGI PARTIAMI

w dużej ilości osolonej wody.

11

JAK PODAWAĆ GOTOWE

pierogi podajemy polane bułką tartą podsmażoną na maśle, posypane cukrem pudrem i udekorowane jogurtem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1647,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1647,1 kcal

🥑

Tłuszcz

1647,1 g

🌾

Węglowodany

1647,1 g

🥬

Błonnik

1647,1 g

💪

Białko

1647,1 g

Podobne przepisy