Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki • przepis • składniki • przygotowanie
Przepyszna kaczka w dwóch odsłonach. Połączenie drobiu, aromatycznego sosu i delikatnego purée, które zachwyci każdego!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ZIEMNIAKI
obierz i ugotuj do miękkości.
NASTĘPNIE PRZETRZYJ JE
przez sitko lub zmiel za pomocą maszynki, aby powstało gładkie purée.
KACZKA UDKA GOTUJEMY
w oleju z liściem laurowym i gałązkami rozmarynu na bardzo małym ogniu (temperatura tłuszczu powinna wynosić około 110°C) około 2,5-3 godzin.
PO UGOTOWANIU ODSĄCZAMY
udka na papierowym ręczniku.
SKÓRĘ NA PIERSIACH
kaczki nacinamy, doprawiamy pieprzem, układamy na zimnej patelni bez tłuszczu (skórą do dołu), smażymy i wytapiamy tłuszcz ze skóry.
DODAJEMY KILKA GAŁĄZEK
świeżego rozmarynu, odwracamy pierś na drugą stronę, smażymy.
PRZEKŁADAMY PRAWIE CAŁĄ
zawartość patelni (zostawiamy trochę tłuszczu na patelni) do naczynia żaroodpornego i pieczemy 6-7 minut w temperaturze 180°C.
KACZKĘ WYJMUJEMY Z
piekarnika (pozwalamy mięsu odpocząć) i ponownie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 3-4 minuty.
SOS NA PATELNIE
z tłuszczem, na której smażyliśmy piersi kaczki, przekładamy drobno posiekane szalotki, dodajemy 2 gałązki rozmarynu, smażymy (prażymy) do zrumienienia.
DODAJEMY MIÓD ORAZ
pokrojony w cienkie paseczki 1 ząbek czosnku.
GDY MIÓD ZACZNIE
karmelizować, dodajemy czerwone wino i ocet balsamiczny.
GOTUJEMY I REDUKUJEMY
do 1/3 objętości.
GDY CZĘŚĆ WINA
odparuje, dodajemy konfiturę śliwkową lub powidła.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
DO ZREDUKOWANEGO SOSU
dodajemy masło (wcześniej wyjmujemy rozmaryn), jeszcze chwilę gotujemy.
PURÉE MLEKO Z
dodatkiem gałki muszkatołowej, mielonego białego pieprzu i soli zagotowujemy.
DODAJEMY UGOTOWANE I
przetarte ziemniaki, masło i intensywnie mieszamy do uzyskania gładkiego purée. ZDEJMUJEMY Z: ognia.
NA TALERZ WYKŁADAMY
purée, sos, udko oraz pierś pokrojoną w plastry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6032,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1508,1 kcal
Tłuszcz
100,7 g
Węglowodany
48 g
Błonnik
6,4 g
Białko
34,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lizaki bezowe
Bardzo efektowne lizaki bezowe mogą być słodką przekąską lub dekoracją tortu. Idealne na kinderbale, urodziny oraz imprezy w gronie młodszych i starszych łasuchów. Spróbuj!

Makaron z sosem amatriciana i guanciale
Wyjątkowy makaron maccheroni z sosem amatriciana urozmaiconym przez dodatek kaparów. Sprawdź, jak smakuje propozycja Karola inspirowana tym tradycyjnym daniem!

Tarta truskawkowa z kremem z białej i ciemnej czekolady
Truskawki najlepiej smakują z czekoladą, dlatego połączyliśmy te dwa składniki na spodzie z kruchego ciasta!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piernik świąteczny
Ciasto z przyprawami korzennymi przekładane powidłami z cynamonem i aromatem pomarańczy. Pachnie i smakuje cudownie!

Babka pistacjowa
Ta puszysta babka pistacjowa z delikatną polewą zasługuje na miano królowej każdego wielkanocnego stołu!

Babka serowa z pomarańczami
Skuś się na pyszną babkę serową z orzeźwiającym aromatem pomarańczy!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Czekoladowe jajko z niespodzianką
Mus waniliowy i sos brzoskwiniowy ukryty w czekoladowej skorupce wygląda jak prawdziwe jajko! Zobacz, jak przygotować idealny deser na Wielkanoc!

Sękacz z bitą śmietaną i jabłkami
Domowa wersja regionalnego sękacza zasmakuje każdemu, kto jej spróbuje! Odkryj smaki Podlasia i przygotuj przepyszne ciasto z jabłkami i śmietanową pianką.

Kanapkowe sushi onigirazu z łososiem i awokado
Istnieje uniwersum, w którym kulinarne tradycje łączą się z futurystycznymi smakami dzięki naszemu przepisowi na onigirazu! Możesz się w nim znaleźć! Wyobraź sobie elektryzujący smak warstw pikantnych składników umieszczonych między arkuszami wodorostów i poznaj smak nocy przeżytej w zaawansowanym technologicznie świecie.