Piersi kaczki faszerowane suszonymi śliwkami i morelami • przepis • składniki • przygotowanie
Dowiedz się, jak przygotować wykwintny obiad. Może soczyste piersi kaczki, nadziewane suszonymi owocami?

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ ROZGRZEJ PIEKARNIK
do 200 stopni C (termoobieg).
PRZYGOTUJ SZNUREK I
naczynie żaroodporne.
PIERSI KACZKI PIERSI
kaczki myjemy, osuszamy, usuwamy zbędny tłuszcz i żyłki (tłuszcz zostawiamy do smażenia).
SKÓRĘ KACZKI NACINAMY
delikatnie wzdłuż po jednej stronie piersi i umieszczamy mięso w naczyniu żaroodpornym.
KACZKĘ DOPRAWIAMY PIEPRZEM,
solą i posiekanym tymiankiem.
FARSZ FIGI, MORELE,
śliwki suszone siekamy. MIESZAMY.
BIERZEMY JEDNĄ PIERŚ
kaczki, nakładamy na nią farsz, na farsz nakładamy drugą pierś, tworząc coś w rodzaju kanapki.
CAŁOŚĆ ZWIĄZUJEMY RAZEM
sznurkiem, bardzo szczelnie.
TAK SAMO ROBIMY
z kolejną parą piersi.
CAŁOŚĆ WKŁADAMY W
naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 20-25 minut.
PĘCZAK DO GARNKA
nalewamy 2-3 łyżki oliwy, podgrzewamy na niej lekko zmrożone masło (30 g), następnie szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz tłuszcz wraz ze skórą kaczki (który pozostał nam po oczyszczaniu kaczki).
ZA POMOCĄ SZCZYPIEC
wyjmujemy kawałki skóry kaczki z garnka, na sam koniec do garnka wsypujemy pęczak, który mieszamy z cebulą.
CAŁOŚĆ PODSMAŻAMY, DODAJEMY
600 ml wody i solimy oraz pieprzymy.
ODSTAWIAMY PĘCZAK NA
mniejszy ogień, gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 25-30 minut.
DO CZYSTEGO GARNKA
nalewamy oliwę z oliwek, dodajemy kawałek masła (30 g), rozpuszczamy.
NA ROZGRZANYM TŁUSZCZU
podsmażamy marchew pokrojoną w talarki, następnie dodajemy białą rzepę pokrojoną w kosteczkę.
CAŁOŚĆ SOLIMY.
DO WARZYW DODAJEMY
łyżeczkę miodu, mieszamy do momentu karmelizacji.
DO PĘCZAKU DODAJEMY
podsmażoną marchew z rzepą, a następnie sól, pieprz oraz świeży posiekany tymianek. MIESZAMY.
CAŁOŚĆ DUSIMY NA
małym ogniu pod przykryciem.
SOS DO RONDLA
dodajemy 80 g cukru, podgrzewamy, gdy cukier się stopi, dodajemy 3 łyżki octu winnego, sok pomarańczowy i szczyptę cynamonu.
DO SOSU DODAJEMY
80 g masła, które rozpuszczamy w sosie.
SOS REDUKUJEMY.
DO SMAKU DODAJEMY
sól i pieprz.
JAK PODAWAĆ SOS
przelewamy do sosjerki, na talerz wykładamy pęczak z warzywami, na pęczaku kładziemy pieczeń z piersi kaczki.
DEKORUJEMY ŚWIEŻYM
tymiankiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4145,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1036,4 kcal
Tłuszcz
39,8 g
Węglowodany
137,2 g
Błonnik
39,9 g
Białko
39,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szybki sorbet z owoców leśnych z posypką z limonki
Ekspresowy pomysł na orzeźwiający deser – smak owoców leśnych połączony z jogurtem naturalnym i kwaśną nutą limonki.

Tort jogurtowo-owocowy
Puszysty mus z jogurtu i truskawek, spód z chrupiącego musli i owocowa dekoracja to słodka przyjemność w lekkim wydaniu.

Kurczak cytrynowo-rozmarynowy z zapiekanką dauphinois i marchewką w śmietanie
Myślisz, że przepis na faszerowanego kurczaka musi być skomplikowany? Spróbuj tego! Będzie prosto, szybko i smacznie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlety mielone z karpia
Kotlety mielone to nie tylko mięsne danie. Można przygotować je również z karpia, tak jak zrobił to Karol!

Dyniowa zapiekanka z chrupiącą serową kruszonką - MCS
Dyniowa zapiekanka to idealne danie na jesienne wieczory. Sezonowe warzywo pysznie łączy się z chrupiącą powłoką serowej kruszonki. Danie sprawdzi się idealnie na obiad, kolację czy wizytę gości.

Wędzone polędwiczki wieprzowe z sałatką z fasoli
Oryginalne połączenie wyrazistego aromatu wędzonego mięsa i orzeźwiającego smaku orientalnej marynaty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Quiche z pomidorami, papryką, kozim serem i kindziukiem
Potraktuj ten przepis jako zaproszenie do eksperymentów, aby za każdym razem przygotowywać trochę inną potrawę.

Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
Wyśmienite ciasto na lato z lekkim, puszystym ciastem i aksamitnym kremem śmietankowym z dodatkiem soczystych borówek!

Chlebek kukurydziany z syropem klonowym
Szukasz pomysłu na chleb bez zakwasu i drożdży? Przygotuj aromatyczny chleb kukurydziany oblany syropem klonowym!