Budyń migdałowy z chia • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotuj wegański budyń z dodatkiem domowej konfitury porzeczkowej!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ MIGDAŁOWY
W rondelku dokładnie mieszamy napój migdałowy, mąkę, syrop z agawy. Całość podgrzewamy na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Gdy płyn zacznie wrzeć i nabierze kremowej konsystencji – zdejmujemy z ognia.
PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ SOJOWY
Budyń przygotowujemy tak samo jak budyń z napoju migdałowego. Dodatkowo w trakcie gotowania dodajemy nasiona chia oraz nasionka wyciągnięte z laski wanilii.
GOTUJEMY KONFITURĘ Z PORZECZEK
Mrożone porzeczki podgrzewamy na małym ogniu razem z syropem z agawy. Redukujemy, aż całość zgęstnieje.
UKŁADAMY BUDYŃ W PUCHARKACH
Na suchej patelni podprażamy płatki migdałów do uzyskania złotego koloru. Studzimy. Do pucharków wlewamy warstwę budyniu migdałowego, konfitury porzeczkowej, budyniu sojowego z chia i ponownie migdałowego. Wierzch zdobimy borówkami i płatkami migdałów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1065,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
266,4 kcal
Tłuszcz
5,9 g
Węglowodany
47,3 g
Błonnik
6,6 g
Białko
6,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bożonarodzeniowa babka piernikowa
Puszyste ciasto pachnące przyprawami korzennymi i polane gęstą czekoladą. Pyszny sposób na babkę – nie tylko na święta!

Babka ziemniaczana z kaszanką
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Wegańskie drożdżówki ze śliwkami
Wegańskie, domowe, idealne na długą przerwę! Drożdżówki ze śliwkami wg przepisu Kingi świetnie się nadają jako drugie śniadanie lub słodka przekąska.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami
Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Łosoś z porami w sosie pistacjowo-miodowym z ziemniakami
Czy łosoś dobrze sprawdzi się w połączeniu z porami, miodem i pistacjami? Nie musisz sobie wyobrażać, sprawdź!

Zielone curry z kurczakiem i groszkiem cukrowym
Zielone curry z kurczakiem to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni tajskiej, które podbiło serca (i podniebienia) smakoszy na całym świecie. Dziś przedstawiamy Ci przepis na zielone curry autorstwa Karola Okrasy, który połączył tradycyjne tajskie smaki z akcentem w postaci chrupiącego groszku cukrowego.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Japońska kanapka onigirazu
Sushi w formie kanapki? Tak! Onigirazu to japońska przekąska, idealna na lunch. Zobacz, jak łatwo ją przygotować!

Zupa jarzynowa z pastą ziołową
Pyszna zupa z doskonałą pastą z pietruszki, bazylii, parmezanu i orzeszków pinii!

Zimowa herbata
Pyszna, rozgrzewająca herbata zimowa, którą przygotujesz z użyciem cytryn w miodzie według innego przepisu Kingi. Koniecznie sprawdź, jak niezwykle aromatyczny jest ten wyjątkowy napój.