tom-car24.com.pl

Piersi kurczaka zapiekane w sosie z jabłkiem i serem • przepis • składniki • przygotowanie

Piersi kurczaka zapiekane w sosie z zaskakującym dodatkiem w postaci plastrów jabłka i miękkiego, francuskiego sera pavé. Spróbuj, jak smakuje to wyjątkowe danie!

Piersi kurczaka zapiekane w sosie z jabłkiem i serem

Piersi kurczaka zapiekane w sosie z zaskakującym dodatkiem w postaci plastrów jabłka i miękkiego, francuskiego sera pavé. Spróbuj, jak smakuje to wyjątkowe danie!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pierś z kurczaka - 2 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
bulion drobiowy - 0,5 szkl
masło - 1 łyżka
mąka pszenna - 1 łyżka
tymianek suszony - 1 łyżeczka
ząbek czosnku - 1 szt.
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
jabłko - 1 szt.
ser pavé - 50 g
szczypior cebuli - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY MIĘSO:
Piersi kurczaka delikatnie rozbijamy. Oprószamy je z obu stron solą, pieprzem i tymiankiem. Patelnię żeliwną stopniowo rozgrzewamy i na oliwie na średnim ogniu smażymy mięso na złoty kolor z obu stron. Gotowe piersi zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową.
2.PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ:
Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, dodajemy masło i je roztapiamy. Następnie dodajemy mąkę i całość podsmażamy, mieszając ok. 1 minuty. Pod koniec smażenia do zasmażki dodajemy tymianek i wyciśnięty przez praskę czosnek.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Do gotowej zasmażki stopniowo wlewamy bulion, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Sos gotujemy na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje. Gotowy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
4.ZAPIEKAMY KURCZAKA Z DODATKAMI:
Piersi kurczaka przekładamy na patelnię z sosem. Jabłko przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w plastry. Ser także kroimy w plastry. Na każdej piersi kurczaka układamy po połowie jabłka i sera. Tak przygotowane danie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy przez ok. 10-15 minut, aż ser się zarumieni. Danie przed podaniem oprószamy drobno posiekanym szczypiorem.
Piersi kurczaka zapiekane w sosie z jabłkiem i serem

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY MIĘSO

Piersi kurczaka delikatnie rozbijamy. Oprószamy je z obu stron solą, pieprzem i tymiankiem. Patelnię żeliwną stopniowo rozgrzewamy i na oliwie na średnim ogniu smażymy mięso na złoty kolor z obu stron. Gotowe piersi zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz i przykrywamy folią aluminiową.

2

PRZYGOTOWUJEMY ZASMAŻKĘ

Na patelnię, na której smażyliśmy mięso, dodajemy masło i je roztapiamy. Następnie dodajemy mąkę i całość podsmażamy, mieszając ok. 1 minuty. Pod koniec smażenia do zasmażki dodajemy tymianek i wyciśnięty przez praskę czosnek.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Do gotowej zasmażki stopniowo wlewamy bulion, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Sos gotujemy na niewielkim ogniu, aż zgęstnieje. Gotowy doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

ZAPIEKAMY KURCZAKA Z DODATKAMI

Piersi kurczaka przekładamy na patelnię z sosem. Jabłko przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w plastry. Ser także kroimy w plastry. Na każdej piersi kurczaka układamy po połowie jabłka i sera. Tak przygotowane danie przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C i pieczemy przez ok. 10-15 minut, aż ser się zarumieni. Danie przed podaniem oprószamy drobno posiekanym szczypiorem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

841,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

420,9 kcal

🥑

Tłuszcz

16,5 g

🌾

Węglowodany

15,5 g

🥬

Błonnik

2,3 g

💪

Białko

48,2 g

Podobne przepisy