tom-car24.com.pl

Placuszki z jajkiem i dymką • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste placuszki na bazie maślanki z jajkiem na twardo i świeżą dymką to prosta w przygotowaniu przekąska. Są lekkie i aromatyczne, dzięki czemu sprawdzą się idealne jako dodatek do dań oraz drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Placuszki z jajkiem i dymką

Puszyste placuszki na bazie maślanki z jajkiem na twardo i świeżą dymką to prosta w przygotowaniu przekąska. Są lekkie i aromatyczne, dzięki czemu sprawdzą się idealne jako dodatek do dań oraz drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

maślanka - 400 ml
mąka orkiszowa - 240 g
proszek do pieczenia - 0,25 łyżeczki
soda oczyszczona - 0,25 łyżeczki
sól -
pieprz czarny -
jajko - 3 szt.
cebula dymka - 0,5 pęczka
olej rzepakowy -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
W misce mieszamy maślankę z surowym jajkiem. Następnie do miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem.
2.DODAJEMY:
Jajka na twardo oraz dymkę drobno siekamy i dodajemy do wcześniej powstałej masy. Całość mieszamy.
3.SMAŻYMY PLACUSZKI:
Na patelni rozgrzewamy olej. Porcje ciasta nakładamy łyżką i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony, aż placuszki nabiorą złocistego koloru. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Placuszki z jajkiem i dymką

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

W misce mieszamy maślankę z surowym jajkiem. Następnie do miski przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem.

2

DODAJEMY

Jajka na twardo oraz dymkę drobno siekamy i dodajemy do wcześniej powstałej masy. Całość mieszamy.

3

SMAŻYMY PLACUSZKI

Na patelni rozgrzewamy olej. Porcje ciasta nakładamy łyżką i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony, aż placuszki nabiorą złocistego koloru. Odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1325,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

165,7 kcal

🥑

Tłuszcz

4,9 g

🌾

Węglowodany

21,7 g

🥬

Błonnik

2,8 g

💪

Białko

8,5 g

Podobne przepisy