tom-car24.com.pl

Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków • przepis • składniki • przygotowanie

Pikantne połączenie soczystego mięsa, aromatycznego sosu i pożywnych warzyw. To sekret na danie rodem z Meksyku!

Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków

Pikantne połączenie soczystego mięsa, aromatycznego sosu i pożywnych warzyw. To sekret na danie rodem z Meksyku!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cytryna - 1 szt.
cebula - 2 szt.
burak - 1 kg
ząbek czosnku - 3 szt.
fasola czerwona z puszki - 800 g
kminek cały - 2,5 łyżeczki
masło - 80 g
miód - 3 łyżeczki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 1 szczypta
pieprz cayenne - 2 szczypty
kurczak podudzie - 1 kg
śmietana 30% - 100 ml
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
imbir świeży - 40 g
wino białe - 200 ml
kolendra świeża - 4 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLACHĘ WYŁOŻONĄ:
pergaminem moździerz rozgrzej piekarnik do 200-210°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Buraki wyszoruj i ugotuj w skórkach w lekko osolonej i osłodzonej wodzie.
2.ODCEDŹ, ODSTAW DO:
wystudzenia i obierz.
3.SPOŚÓB PRZYGOTOWANIA UMYTE,:
oczyszczone podudzia polewamy olejem, posypujemy 2 szczyptami pieprzu kajeńskiego, doprawiamy pieprzem oraz solą.
4.PRZYPRAWIONE MIĘSO UKŁADAMY:
na blaszce wyłożonej pergaminem, starając się zachować minimalny odstęp między podudziami.
5.BLASZKĘ WSTAWIAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do 200-210°C.
6.PIECZEMY DO ZARUMIENIENIA:
mięsa (ok. 20 MINUT).
7.OBIERAMY SKÓRKĘ Z:
cytryny (cienko), pozbywając się białej części.
8.SKÓRKĘ WRZUCAMY DO:
niewielkiej ilości gotującej się wody.
9.CHWILĘ GOTUJEMY CELEM:
pozbycia się goryczy.
10.SKÓRKĘ ODCEDZAMY I:
kroimy w drobne paski.
11.CEBULĘ KROIMY W:
grubą kostkę.
12.2 ZĄBKI CZOSNKU:
kroimy w plasterki.
13.IMBIR KROIMY W:
drobną kostkę lub trzemy na tarce. 2,5 ŁYŻECZKI KMINKU: rozcieramy w moździerzu.
14.DO GARNKA WLEWAMY:
niewielką ilość oleju, podgrzewamy.
15.DODAJEMY POŁOWĘ POKROJONEJ:
cebuli, czosnek, połowę skórki cytrynowej.
16.SMAŻYMY DO ZESZKLENIA:
cebuli i czosnku.
17.DODAJEMY ŁYŻECZKĘ POSIEKANEJ,:
ostrej papryczki oraz łyżeczkę miodu, mieszamy.
18.DODAJEMY 3 SZCZYPTY:
roztartego w moździerzu kminku.
19.SKŁADNIKI ZALEWAMY BIAŁYM:
wytrawnym winem.
20.DODAJEMY 2/3 IMBIRU:
pokrojonego w drobną kostkę.
21.MIESZAJĄC, DOLEWAMY ŚMIETANKĘ,:
a następnie dodajemy masło.
22.DODAJEMY POZOSTAŁĄ SKÓRKĘ:
cytryny, niewielką ilość pozostawiając do dekoracji.
23.GOTUJEMY CHWILĘ NA:
wolnym ogniu pod przykryciem.
24.OBRANE BURAKI KROIMY:
na większe kawałki buraki przekładamy do miski.
25.DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ:
imbiru oraz cebuli, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczkę posiekanej ostrej papryki (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji) oraz ząbek czosnku pokrojony w plasterki.
26.POLEWAMY SOKIEM WYCIŚNIĘTYM:
z połowy cytryny.
27.NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANY:
pęczek kolendry.
28.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem, dodajemy niewielką ilość oleju, mieszamy i odstawiamy na bok.
29.PODPIECZONE PODUDZIA RAZEM:
z wytopionym sokiem z mięsa przekładamy do gotującego się wywaru.
30.DODAJEMY POŁOWĘ ODCEDZONEJ:
fasoli konserwowej oraz kilka gałązek świeżej kolendry.
31.DUSIMY POD PRZYKRYCIEM:
ok. 30-35 MINUT.
32.PRZED PODANIEM, DO:
sosu dodajemy pozostałą ilość fasoli i chwilę gotujemy bez przykrycia.
33.SAŁATKĘ PRZEKŁADAMY DO:
czystej miseczki.
34.PODUDZIA PRZEKŁADAMY DO:
miski, układamy je dookoła krawędzi naczynia.
35.NASTĘPNIE NA ŚRODEK:
nakładamy sos.
36.DEKORUJEMY KILKOMA BURACZKAMI:
z sałatki, pozostałą ilością skórki z cytryny, niewielką ilością świeżej ostrej papryczki oraz świeżą kolendrą.
Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLACHĘ WYŁOŻONĄ

pergaminem moździerz rozgrzej piekarnik do 200-210°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Buraki wyszoruj i ugotuj w skórkach w lekko osolonej i osłodzonej wodzie.

2

ODCEDŹ, ODSTAW DO

wystudzenia i obierz.

3

SPOŚÓB PRZYGOTOWANIA UMYTE,

oczyszczone podudzia polewamy olejem, posypujemy 2 szczyptami pieprzu kajeńskiego, doprawiamy pieprzem oraz solą.

4

PRZYPRAWIONE MIĘSO UKŁADAMY

na blaszce wyłożonej pergaminem, starając się zachować minimalny odstęp między podudziami.

5

BLASZKĘ WSTAWIAMY DO

piekarnika rozgrzanego do 200-210°C.

6

PIECZEMY DO ZARUMIENIENIA

mięsa (ok. 20 MINUT).

7

OBIERAMY SKÓRKĘ Z

cytryny (cienko), pozbywając się białej części.

8

SKÓRKĘ WRZUCAMY DO

niewielkiej ilości gotującej się wody.

9

CHWILĘ GOTUJEMY CELEM

pozbycia się goryczy.

10

SKÓRKĘ ODCEDZAMY I

kroimy w drobne paski.

11

CEBULĘ KROIMY W

grubą kostkę.

12

2 ZĄBKI CZOSNKU

kroimy w plasterki.

13

IMBIR KROIMY W

drobną kostkę lub trzemy na tarce. 2,5 ŁYŻECZKI KMINKU: rozcieramy w moździerzu.

14

DO GARNKA WLEWAMY

niewielką ilość oleju, podgrzewamy.

15

DODAJEMY POŁOWĘ POKROJONEJ

cebuli, czosnek, połowę skórki cytrynowej.

16

SMAŻYMY DO ZESZKLENIA

cebuli i czosnku.

17

DODAJEMY ŁYŻECZKĘ POSIEKANEJ,

ostrej papryczki oraz łyżeczkę miodu, mieszamy.

18

DODAJEMY 3 SZCZYPTY

roztartego w moździerzu kminku.

19

SKŁADNIKI ZALEWAMY BIAŁYM

wytrawnym winem.

20

DODAJEMY 2/3 IMBIRU

pokrojonego w drobną kostkę.

21

MIESZAJĄC, DOLEWAMY ŚMIETANKĘ,

a następnie dodajemy masło.

22

DODAJEMY POZOSTAŁĄ SKÓRKĘ

cytryny, niewielką ilość pozostawiając do dekoracji.

23

GOTUJEMY CHWILĘ NA

wolnym ogniu pod przykryciem.

24

OBRANE BURAKI KROIMY

na większe kawałki buraki przekładamy do miski.

25

DODAJEMY POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ

imbiru oraz cebuli, 2 łyżeczki miodu, 1 łyżeczkę posiekanej ostrej papryki (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji) oraz ząbek czosnku pokrojony w plasterki.

26

POLEWAMY SOKIEM WYCIŚNIĘTYM

z połowy cytryny.

27

NASTĘPNIE DODAJEMY POSIEKANY

pęczek kolendry.

28

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem, dodajemy niewielką ilość oleju, mieszamy i odstawiamy na bok.

29

PODPIECZONE PODUDZIA RAZEM

z wytopionym sokiem z mięsa przekładamy do gotującego się wywaru.

30

DODAJEMY POŁOWĘ ODCEDZONEJ

fasoli konserwowej oraz kilka gałązek świeżej kolendry.

31

DUSIMY POD PRZYKRYCIEM

ok. 30-35 MINUT.

32

PRZED PODANIEM, DO

sosu dodajemy pozostałą ilość fasoli i chwilę gotujemy bez przykrycia.

33

SAŁATKĘ PRZEKŁADAMY DO

czystej miseczki.

34

PODUDZIA PRZEKŁADAMY DO

miski, układamy je dookoła krawędzi naczynia.

35

NASTĘPNIE NA ŚRODEK

nakładamy sos.

36

DEKORUJEMY KILKOMA BURACZKAMI

z sałatki, pozostałą ilością skórki z cytryny, niewielką ilością świeżej ostrej papryczki oraz świeżą kolendrą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2102,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

525,6 kcal

🥑

Tłuszcz

27,6 g

🌾

Węglowodany

51,6 g

🥬

Błonnik

13,6 g

💪

Białko

13,6 g

Podobne przepisy