tom-car24.com.pl

Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym • przepis • składniki • przygotowanie

Kurczak, świeże warzywa, aromatyczne przyprawy i śródziemnomorskie dodatki – z tych składników powstało coś pysznego!

Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym

Kurczak, świeże warzywa, aromatyczne przyprawy i śródziemnomorskie dodatki – z tych składników powstało coś pysznego!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
curry - 1 łyżka
ząbek czosnku - 4 szt.
masło - 50 g
cukier - 1 łyżka
pieprz biały - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżka
oliwki zielone - 150 g
pieczarka - 200 g
kurczak podudzie - 1 kg
pomidory krojone z puszki - 800 g
sok z cytryny - 4 łyżki
bazylia świeża - 5 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE UMYTE I:
osuszone podudzia kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do naczynia, zalewamy je sokiem z 2 cytryn i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
2.SKÓRKĘ Z JEDNEJ:
wyciśnietej cytryny obieramy i kroimy w kostkę.
3.PODUDZIA ODSĄCZAMY Z:
soku i smażymy je na patelni z niewielką ilościa oliwy z oliwek. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
4.NASTĘPNIE PODSMAŻONE PODUDZIA:
przekładamy na talerz.
5.NA TEJ SAMEJ:
patelni smażymy pieczarki pokrojone w cząstki, następnie dodajemy posiekaną cebulę i posiekany czosnek.
6.DODAJEMY CURRY, MIESZAMY,:
zmniejszamy ogień, by curry się nie przypaliło.
7.NASTĘPNIE NA PATELNIĘ:
wkładamy wcześniej podsmażone podudzia, listki bazylii.
8.PODUDZIA DELIKATNIE OBTACZAMY:
w składnikach na patelni.
9.
CHWILĘ GOTUJEMY.
10.NASTĘPNIE PONOWNIE ZDEJMUJEMY:
podudzia z patelni, pozostałe składniki zalewamy pomidorami pelati, dodajemy masło i zagotowujemy.
11.DOPRAWIAMY SOLĘ, PIEPRZEM:
i odrobiną cukru.
12.WARZYWA Z PATELNI:
przekładamy do naczynia żaroodpornego, podudzia układamy na warzywach i obkładamy oliwkami oraz pokrojoną skórką z cytryny.
13.POTRAWĘ PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ,:
dusimy ok. 2 GODZIN W: temperaturze 150°C (termoobieg).
14.UPIECZONE PODUDZIA Z:
warzywami dekorujemy listkami bazylii.
Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym

Czas przygotowania

240 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE UMYTE I

osuszone podudzia kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do naczynia, zalewamy je sokiem z 2 cytryn i odstawiamy na 2 godziny do lodówki.

2

SKÓRKĘ Z JEDNEJ

wyciśnietej cytryny obieramy i kroimy w kostkę.

3

PODUDZIA ODSĄCZAMY Z

soku i smażymy je na patelni z niewielką ilościa oliwy z oliwek. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

4

NASTĘPNIE PODSMAŻONE PODUDZIA

przekładamy na talerz.

5

NA TEJ SAMEJ

patelni smażymy pieczarki pokrojone w cząstki, następnie dodajemy posiekaną cebulę i posiekany czosnek.

6

DODAJEMY CURRY, MIESZAMY,

zmniejszamy ogień, by curry się nie przypaliło.

7

NASTĘPNIE NA PATELNIĘ

wkładamy wcześniej podsmażone podudzia, listki bazylii.

8

PODUDZIA DELIKATNIE OBTACZAMY

w składnikach na patelni.

9

CHWILĘ GOTUJEMY.

10

NASTĘPNIE PONOWNIE ZDEJMUJEMY

podudzia z patelni, pozostałe składniki zalewamy pomidorami pelati, dodajemy masło i zagotowujemy.

11

DOPRAWIAMY SOLĘ, PIEPRZEM

i odrobiną cukru.

12

WARZYWA Z PATELNI

przekładamy do naczynia żaroodpornego, podudzia układamy na warzywach i obkładamy oliwkami oraz pokrojoną skórką z cytryny.

13

POTRAWĘ PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ,

dusimy ok. 2 GODZIN W: temperaturze 150°C (termoobieg).

14

UPIECZONE PODUDZIA Z

warzywami dekorujemy listkami bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1159,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

289,9 kcal

🥑

Tłuszcz

18,5 g

🌾

Węglowodany

30 g

🥬

Błonnik

6,5 g

💪

Białko

6,5 g

Podobne przepisy