tom-car24.com.pl

Pijana śliwka - ciasto z suszonymi śliwkami w rumie • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto pijana śliwka to doskonały deser dla miłośników intensywnych smaków i aromatycznych połączeń. W tym wypieku słodkie śliwki nasączone alkoholem idealnie komponują się z czekoladowym ciastem, tworząc wilgotny i głęboko smakujący wypiek. To ciasto sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć gości niebanalnym deserem.

Pijana śliwka - ciasto z suszonymi śliwkami w rumie

Ciasto pijana śliwka to doskonały deser dla miłośników intensywnych smaków i aromatycznych połączeń. W tym wypieku słodkie śliwki nasączone alkoholem idealnie komponują się z czekoladowym ciastem, tworząc wilgotny i głęboko smakujący wypiek. To ciasto sprawdzi się zarówno na świątecznym stole, jak i na specjalne okazje, kiedy chcemy zaskoczyć gości niebanalnym deserem.

Czas przygotowania
235 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna tortowa - 160 g
olej rzepakowy - 135 g
cukier drobny - 150 g
jajko - 6 szt.
kakao - 25 g
proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
kawa - 100 ml
śliwka suszona - 450 g
rum brązowy - 220 ml
krem czekoladowo-orzechowy - 360 g
masło - 225 g
ser mascarpone - 110 g
czekolada gorzka - 100 g
śmietana 36% - 100 ml
mąka pszenna - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI:
Śliwki kroimy na małe kawałki, a potem wrzucamy do rondelka. Zalewamy je rumem i gotujemy. Gdy całość zacznie wrzeć, ściągamy rondelek z palnika i odkładamy na bok. Śliwki powinny wchłonąć większość alkoholu.
2.UCIERAMY JAJKA Z CUKREM:
Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy jajka na wysokich obrotach przez ok. 10-12 minut, aż utworzy się puszysta masa.
3.DODAJEMY OLEJ:
Zmniejszamy nieco obroty miksera i zaczynamy powoli wlewać olej, cały czas wszystko miksując. Wyłączamy mikser.
4.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia wprost do miski i mieszamy delikatnie szpatułką, aż składniki się połączą.
5.PIECZEMY CIASTO:
Formę delikatnie oprószamy mąką, a następnie przelewamy do niej ciasto i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto.
6.PRZEKRAWAMY CIASTO:
Podważamy ciasto nożem dookoła i ściągamy ranty. Przekrawamy je na pół, aby otrzymać dwa blaty.
7.UBIJAMY KREM:
Myjemy miskę po cieście i osuszamy ją. Wkładamy do niej masło i ucieramy, aż zrobi się puszyste, a następnie dodajemy mascarpone oraz krem Choco nussa i miksujemy, aż krem zrobi się gładki.
8.DODAJEMY ŚLIWKI:
Do masy dodajemy nasączone śliwki odciśnięte z nadmiaru rumu i mieszamy delikatnie.
9.SKŁADAMY WARSTWY CIASTA:
Układamy z powrotem w złożonej formie jeden blat, a potem nasączamy go kawą wymieszaną z rumem (połową porcji). Następnie smarujemy powidłami. Na powidła przekładamy krem i wyrównujemy całość. Nakładamy na krem drugi blat i nasączamy go resztą kawy z rumem. Tak przygotowane ciasto przekładamy do lodówki i przystępujemy do przyrządzania polewy.
10.PRZYRZĄDZAMY POLEWĘ:
Do umytego rondelka wlewamy kremówkę i podgrzewamy ją, a potem ściągamy ją z kuchenki. Siekamy czekoladę i dodajemy do śmietanki. Mieszamy i odstawiamy na bok, by całość zgęstniała i lekko przestygła.
11.WYKAŃCZAMY CIASTO:
Wyciągamy ciasto z lodówki i oblewamy je polewą, a potem wkładamy z powrotem do lodówki na 2-3 godziny, aby polewa całkiem stężała.
Pijana śliwka - ciasto z suszonymi śliwkami w rumie

Czas przygotowania

235 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI

Śliwki kroimy na małe kawałki, a potem wrzucamy do rondelka. Zalewamy je rumem i gotujemy. Gdy całość zacznie wrzeć, ściągamy rondelek z palnika i odkładamy na bok. Śliwki powinny wchłonąć większość alkoholu.

2

UCIERAMY JAJKA Z CUKREM

Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Ubijamy jajka na wysokich obrotach przez ok. 10-12 minut, aż utworzy się puszysta masa.

3

DODAJEMY OLEJ

Zmniejszamy nieco obroty miksera i zaczynamy powoli wlewać olej, cały czas wszystko miksując. Wyłączamy mikser.

4

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia wprost do miski i mieszamy delikatnie szpatułką, aż składniki się połączą.

5

PIECZEMY CIASTO

Formę delikatnie oprószamy mąką, a następnie przelewamy do niej ciasto i wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy ciasto.

6

PRZEKRAWAMY CIASTO

Podważamy ciasto nożem dookoła i ściągamy ranty. Przekrawamy je na pół, aby otrzymać dwa blaty.

7

UBIJAMY KREM

Myjemy miskę po cieście i osuszamy ją. Wkładamy do niej masło i ucieramy, aż zrobi się puszyste, a następnie dodajemy mascarpone oraz krem Choco nussa i miksujemy, aż krem zrobi się gładki.

8

DODAJEMY ŚLIWKI

Do masy dodajemy nasączone śliwki odciśnięte z nadmiaru rumu i mieszamy delikatnie.

9

SKŁADAMY WARSTWY CIASTA

Układamy z powrotem w złożonej formie jeden blat, a potem nasączamy go kawą wymieszaną z rumem (połową porcji). Następnie smarujemy powidłami. Na powidła przekładamy krem i wyrównujemy całość. Nakładamy na krem drugi blat i nasączamy go resztą kawy z rumem. Tak przygotowane ciasto przekładamy do lodówki i przystępujemy do przyrządzania polewy.

10

PRZYRZĄDZAMY POLEWĘ

Do umytego rondelka wlewamy kremówkę i podgrzewamy ją, a potem ściągamy ją z kuchenki. Siekamy czekoladę i dodajemy do śmietanki. Mieszamy i odstawiamy na bok, by całość zgęstniała i lekko przestygła.

11

WYKAŃCZAMY CIASTO

Wyciągamy ciasto z lodówki i oblewamy je polewą, a potem wkładamy z powrotem do lodówki na 2-3 godziny, aby polewa całkiem stężała.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9771,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1628,6 kcal

🥑

Tłuszcz

95,2 g

🌾

Węglowodany

152,4 g

🥬

Błonnik

7,9 g

💪

Białko

21,2 g

Podobne przepisy

Pijana śliwka - ciasto z suszonymi śliwkami w rumie - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl