tom-car24.com.pl

Owocowy kisiel z serkiem waniliowym • przepis • składniki • przygotowanie

Domowy kisiel z wiśni, rabarbaru, truskawek i malin! Przygotuj go i zaskocz bliskich wyjątkowym deserem z dodatkiem różowego wina.

Owocowy kisiel z serkiem waniliowym

Domowy kisiel z wiśni, rabarbaru, truskawek i malin! Przygotuj go i zaskocz bliskich wyjątkowym deserem z dodatkiem różowego wina.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

arbuz - 250 g
cukier puder - 10 g
malina - 125 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
miód - 20 g
porzeczka - 125 g
rabarbar - 100 g
truskawka - 100 g
wanilia - 1,5 g
wiśnia - 200 g
serek śmietankowy - 100 g
śmietana 30% - 25 g
wino różowe - 300 ml
kwiaty jadalne - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.ZAGOTOWUJEMY KISIEL:
Wiśnie myjemy i drylujemy. Rabarbar oczyszczamy, w razie potrzeby obieramy i kroimy na małe plasterki. Czerwone porzeczki myjemy i obieramy z szypułek. Truskawki oczyszczamy i w zależności od wielkości kroimy na ćwiartki lub ósemki. Wino zagotowujemy ze 100 g cukru pudru. Dodajemy do niego wiśnie i rabarbar, gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Dodajemy czerwone porzeczki i gotujemy przez kolejne 1-2 minuty. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością wody i zagęszczamy nią kisiel. Dodajemy truskawki i pozostawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki.
2.DODAJEMY MALINY I ARBUZA DO KISIELU:
Maliny przebieramy. Miąższ arbuza pozbawiamy pestek i wykrawamy z niego kulki lub kroimy na mniejsze kawałki. Maliny i arbuza przekładamy do kisielu i osładzamy cukrem pudrem według uznania.
3.DEKORUJEMY KISIEL SERKIEM WANILIOWYM:
Serek śmietankowy mieszamy ze śmietanką, miodem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii. Serek układamy na kisielu. Dekorujemy kwiatami według uznania.
Owocowy kisiel z serkiem waniliowym

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZAGOTOWUJEMY KISIEL

Wiśnie myjemy i drylujemy. Rabarbar oczyszczamy, w razie potrzeby obieramy i kroimy na małe plasterki. Czerwone porzeczki myjemy i obieramy z szypułek. Truskawki oczyszczamy i w zależności od wielkości kroimy na ćwiartki lub ósemki. Wino zagotowujemy ze 100 g cukru pudru. Dodajemy do niego wiśnie i rabarbar, gotujemy na wolnym ogniu przez 3-4 minuty. Dodajemy czerwone porzeczki i gotujemy przez kolejne 1-2 minuty. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z niewielką ilością wody i zagęszczamy nią kisiel. Dodajemy truskawki i pozostawiamy do ostygnięcia. Wstawiamy do lodówki.

2

DODAJEMY MALINY I ARBUZA DO KISIELU

Maliny przebieramy. Miąższ arbuza pozbawiamy pestek i wykrawamy z niego kulki lub kroimy na mniejsze kawałki. Maliny i arbuza przekładamy do kisielu i osładzamy cukrem pudrem według uznania.

3

DEKORUJEMY KISIEL SERKIEM WANILIOWYM

Serek śmietankowy mieszamy ze śmietanką, miodem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii. Serek układamy na kisielu. Dekorujemy kwiatami według uznania.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1178,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

294,7 kcal

🥑

Tłuszcz

11,3 g

🌾

Węglowodany

36,5 g

🥬

Błonnik

3,7 g

💪

Białko

3,7 g

Podobne przepisy

Owocowy kisiel z serkiem waniliowym - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl