Polędwiczki w pikantnym sosie żurawinowym • przepis • składniki • przygotowanie
Jeśli lubisz połączenie mięsa i owoców, wypróbuj przepis Karola na delikatną polędwiczkę w sosie żurawinowym!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY POLĘDWICZKI
Polędwiczki oczyszczamy, doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy na patelni z każdej strony na złoty kolor. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 5 minut. Następnie wyjmujemy polędwiczki, odstawiamy na 15 minut i ponownie podpiekamy w piekarniku 4-5 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Ocet zagotowujemy z cukrem, goździkami, zielem angielskim i pieprzem cayenne, aż płyn się zredukuje i delikatnie zgęstnieje. Żurawiny kroimy na mniejsze kawałki, szalotkę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy całość na patelni i dodajemy do syropu. Gotujemy około 20 minut, na wolnym ogniu. Doprawiamy sokiem z limonki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3423,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
570,6 kcal
Tłuszcz
12,1 g
Węglowodany
43 g
Błonnik
69,3 g
Białko
69,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Barszcz
Szukasz sprawdzonego przepisu na barszcz? Wypróbuj nasz przepis na zupę, podaną z kwaśną śmietaną!

Pączki
Tradycyjny wyrób z ciasta drożdżowego nadziany słodkimi powidłami i posypany cukrem pudrem. Nie tylko na tłusty czwartek!

Sernik baskijski z airfryera
Szybka i prosta wersja kultowego deseru o kremowym wnętrzu i charakterystycznie przypieczonej, karmelizowanej powierzchni. Dzięki airfryerowi gotowy w krótszym czasie, bez potrzeby nagrzewania piekarnika.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Chleb drwalski z serkiem chrzanowym i krewetkami
Chrupiąca kromka na raz z mnóstwem dodatków to idealna sylwestrowa przekąska! Przygotuj chleb drwalski z serkiem chrzanowym i marynowanymi krewetkami, by zaspokoić mały głód gości.

Babciny sernik z rodzynkami na spodzie z ciastek korzennych
Próbujesz odtworzyć smak babcinego sernika? Koniecznie wypróbuj przepis Pawła! Ten dekadencki sernik z 10 jajek na korzennym spodzie to spełnienie świątecznych marzeń.

Świąteczne risotto
Przygotuj risotto dla całej rodziny! Z indykiem, jabłkiem i duża porcją świeżego tymianku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
Wybierz się w kulinarną podróż i przygotuj z nami pyszne pączki w stylu hiszpańskim z pomarańczowym lukrem.

Rosół z indyka
Rosół z indyka to klasyczne, domowe danie, które pomimo mniejszej popularności w stosunku do rosołu z kury lub kurczaka jest bardzo cenione w kuchni ze względu na swój bogaty smak. Delikatny bulion z mięsa indyka, w połączeniu z aromatycznymi warzywami i przyprawami, tworzy idealne danie na niedzielny obiad. Jego przygotowanie jest proste, a efekt zachwyca zarówno dorosłych, jak i dzieci.

Pieczeń z karkówki z ajwarem
Wyjątkowa pieczeń z kruchej karkówki pieczonej w ajwarze i białym winie. Świetnie sprawdzi się jako główne danie podczas uroczystego obiadu, chociaż jest pyszna nie tylko od święta.