Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym • przepis • składniki • przygotowanie
Delikatne mięsne steki skąpane w aromatycznym sosie z dodatkiem whisky i wina. Idealne na wykwintny obiad.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WYKAŁACZKI PRZYGOTOWANIE
Polędwiczki myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy na kawałki o szerokosci plastra boczku.
MARYNUJEMY JE W
niewielkiej ilości soli, pieprzu oraz w posiekanym tymianku (3 gałązki).
KAŻDY KAWAŁEK POLĘDWICZKI
owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką tak, by powstały małe steki.
POLĘDWICZKI SMAŻYMY NA
patelni z niewielką ilością oleju z każdej strony na złoty kolor. WYSMAŻONE POLĘDWICZKI ZDEJMUJEMY: z patelni.
GRZYBY ROZMRAŻAMY I
kroimy na grube kawałki.
NA PATELNIĘ, NA
której smażyliśmy mięso, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek oraz kawałki grzybów.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI DELIKATNIE
szklimy z dodatkiem masła. NASTĘPNIE DODAJEMY WHISKY: oraz wino.
GOTUJEMY, AŻ WINO
zredukuje swoją objetość o połowę.
DO ZREDUKOWANEGO SOSU
dodajemy słodką śmietankę i sos sojowy.
DOPRAWIAMY NIEWIELKA ILOŚCIA
soli, białego pieprzu oraz 3 posiekanymi gałązkami tymianku.
NA GOTOWYM SOSIE
układamy polędwiczki i dusimy na wolnym ogniu ok. 5 MINUT.
JAK PODAWAĆ PODAJEMY
z ugotowaną kaszą jęczmienną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3771,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
942,8 kcal
Tłuszcz
36,2 g
Węglowodany
69,1 g
Błonnik
64,4 g
Białko
64,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Grzybowa potrawka z wegangurtem
Aromatyczne, krótko smażone grzyby w delikatnym jogurtowym sosie podane z domowymi plackami. Zaskocz bliskich tym wegańskim przepisem i przekonaj się, że nawet najbardziej niespodziewane połączenia mogą smakować wspaniale!

Wegańska zupa pieczarkowa z czosnkiem
Poznaj przepis Kingi Paruzel na wegańską wersję zupy czosnkowo-pieczarkowej z wegańską śmietaną!

Dutch baby z gruszkami i śliwkami
Przepis, który musi poznać każdy miłośnik śniadań na słodko! Dutch baby, czyli pieczony naleśnik z owocami, uzupełni swoim smakiem każdy leniwy poranek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kaszotto z kaszy jaglanej z zielonymi szparagami
Przygotuj delikatne kaszotto z chrupiącymi szparagami, czosnkiem niedźwiedzim i kozim serem!

Naleśniki jogurtowe z syropem kokosowym z sałatką z truskawek i ogórka
Świeże i orzeźwiające danie Karola Okrasy - naleśniki o kokosowym smaku z sałatką truskawkowo-ogórkową!

Jabłkowy chutney z cynamonem
Chutney z dodatkiem aromatycznego imbiru i cynamonu będzie świetnym dodatkiem do przyrządzonych w bardziej orientalnej marynacie mięs czy warzyw. Koniecznie sprawdź, jak przygotować ten niezwykły sos!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cobbler z jeżynami
Ten przepyszny owocowy deser z chrupiącą kruszonką, przygotowany w airfryerze, aż pachnie latem!

Zupa w stylu azjatyckim
Zasmakuj Azji w jednym z jej najlepszych kulinarnych wydań! Aromatyczna zupa z krewetkami to dobry pomysł na wspaniały obiad. Spróbuj i daj się przekonać!

Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
Domowy, regionalny, idealny na Wielkanoc! Barszcz biały na zakwasie z kapusty według przepisu Karola to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Spróbuj!