tom-car24.com.pl

Proste ciasto z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Przepyszne i pełne owoców ciasto truskawkowe to idealny plan na coś słodkiego w letni dzień. Wypróbuj najnowszy przepis Pauli i przekonaj się, że z pomocą termorobota MC Smart można przygotować ciasto w 10 minut!

Proste ciasto z truskawkami

Przepyszne i pełne owoców ciasto truskawkowe to idealny plan na coś słodkiego w letni dzień. Wypróbuj najnowszy przepis Pauli i przekonaj się, że z pomocą termorobota MC Smart można przygotować ciasto w 10 minut!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 4 szt.
mleko - 50 g
cukier - 120 g
masło - 100 g
mąka pszenna tortowa - 350 g
cukier wanilinowy - 18 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
truskawka - 250 g
bułka tarta - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.MYJEMY I OBIERAMY TRUSKAWKI:
Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy je szypułek. Następnie kroimy je na ćwiartki.
2.UCIERAMY JAJKA Z CUKREM:
Do misy urządzenia dodajemy jajka i cukier. Ucieramy je na gładką masę wybierającobroty 4 na czas 3 minut.
3.UCIERAMY MASĘ JAJECZNĄ Z MASŁEM:
Do masy jajecznej dodajemy masło w mniejszych kawałkach i ponownie ucieramy składniki wybierającobroty 6 na czas 30 sekund.
4.WYRABIAMY CIASTO:
Do misy urządzenia dodajemy mąkę, mleko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i całość mieszamy, ustawiającobroty 4 na 2 minuty.
5.PIECZEMY CIASTO:
Spód i brzegi tortownicy smarujemy odrobiną masła i wysypujemy bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię i układamy na nim truskawki. Ciasto pieczemy przez ok. 50 minut, aż nabierze złotego koloru.
Proste ciasto z truskawkami

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MYJEMY I OBIERAMY TRUSKAWKI

Truskawki dokładnie myjemy i pozbawiamy je szypułek. Następnie kroimy je na ćwiartki.

2

UCIERAMY JAJKA Z CUKREM

Do misy urządzenia dodajemy jajka i cukier. Ucieramy je na gładką masę wybierającobroty 4 na czas 3 minut.

3

UCIERAMY MASĘ JAJECZNĄ Z MASŁEM

Do masy jajecznej dodajemy masło w mniejszych kawałkach i ponownie ucieramy składniki wybierającobroty 6 na czas 30 sekund.

4

WYRABIAMY CIASTO

Do misy urządzenia dodajemy mąkę, mleko, cukier waniliowy i proszek do pieczenia i całość mieszamy, ustawiającobroty 4 na 2 minuty.

5

PIECZEMY CIASTO

Spód i brzegi tortownicy smarujemy odrobiną masła i wysypujemy bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy powierzchnię i układamy na nim truskawki. Ciasto pieczemy przez ok. 50 minut, aż nabierze złotego koloru.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2990,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

249,2 kcal

🥑

Tłuszcz

9 g

🌾

Węglowodany

36,2 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

5,6 g

Podobne przepisy