Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie • przepis • składniki • przygotowanie
Jak zrobić pyszne gryczane kotlety? Sprawdź przepis!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
NAMACZAMY GRZYBY
Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie odcedzamy (zachowując wodę) i drobno je kroimy.
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę przepłukujemy na sicie, podprażamy w garnku i zalewamy szklanką wody oraz wodą z moczenia grzybów. Dodajemy nasiona chia, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy, aż kasza wchłonie wodę. Kaszę przekładamy do większej miski.
PODSMAŻAMY TYMIANEK
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła klarowanego, wrzucamy 2 gałązki tymianku i podsmażamy go ok. 5 minut. Cebule i czosnek szatkujemy. Wyjmujemy tymianek, dodajemy połowę cebuli i czosnku. Doprawiamy pieprzem, solą. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy, cały czas mieszając. Doprawiamy sosem sojowym, mieszamy. Warzywa przekładamy do miski z kaszą. Całość mieszamy, dodając posiekaną natkę pietruszki oraz pokruszone orzechy.
FORMUJEMY PULPETY
Łyżką nabieramy kaszę i formujemy z niej niewielkie pulpety. W szerszym rondlu rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego, wrzucamy gałązkę tymianku, pozostałą część poszatkowanej cebuli i czosnku, sól, pieprz i podsmażamy, aż wszystko się delikatnie zeszkli. Dodajemy wino, po chwili mleczko kokosowe i zagotowujemy. Pulpeciki podsmażamy z każdej strony na maśle klarowanym. Wrzucamy do przygotowanego sosu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2545,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
636,3 kcal
Tłuszcz
20,2 g
Węglowodany
98,6 g
Błonnik
10 g
Białko
10 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańska zupa pieczarkowa z czosnkiem
Poznaj przepis Kingi Paruzel na wegańską wersję zupy czosnkowo-pieczarkowej z wegańską śmietaną!

Sernik na kruchym cieście z bezą
Sernik smakuje zawsze - od święta i bez okazji. Dlatego koniecznie wypróbuj przepis na sernik z chrupiącą bezą!

Ciasteczka marchewkowo-bananowe
Doskonałe ciasteczka na drugie śniadanie! Łatwe, szybkie w wykonaniu. Można je chrupać na przerwie w szkole!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
Makaron zapieczony z serem zawsze pysznie smakuje, a z dodatkiem szpinaku i szynki szwarcwaldzkiej po prostu palce lizać!

Odwrócona zielona tarta
Pyszne zielone warzywa zamknięte w cieście francuskim! Dodatek sera camembert dodaje charakteru. Spróbuj!

Muffiny z owocami lasu
Szukasz pomysłu na prosty i smaczny wypiek? Wypróbuj ten przepis! Babeczki z leśnymi owocami zasmakują każdemu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Musaka grecka
Kochasz greckie smaki? Zatem typowa dla tej kuchni zapiekanka w naszej wersji także będzie Ci smakować.

Torcik bezowy z owocami
Kruche bezy, orzeźwiający krem, czekolada i soczyste owoce… Ten tort to smakołyk na każdą okazję!

Knedle ze śliwkami
Masz ochotę na knedle ze śliwkami, ale nie wiesz, jak je zrobić? Paweł Małecki chętnie podzieli się z Tobą swoim przepisem!