tom-car24.com.pl

Quisotto ze szpinakiem i chorizo • przepis • składniki • przygotowanie

Quisotto to forma risotta na bazie quinoa! Spróbuj go w wersji ze szpinakiem i smażonym chorizo!

Quisotto ze szpinakiem i chorizo

Quisotto to forma risotta na bazie quinoa! Spróbuj go w wersji ze szpinakiem i smażonym chorizo!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 400 ml
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 2 łyżki
szpinak liście, mrożony - 350 g
olej - 2 łyżki
parmezan - 60 g
sól - 1 szczypta
wino białe - 100 ml
chorizo - 150 g
komosa ryżowa (quinoa) - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY CEBULĘ:
Szpinak rozmrażamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Bulion podgrzewamy. Quinoa dokładnie płuczemy na sitku i osączamy. Podsmażamy z cebulą na 1 łyżce gorącego oleju przez 1 minutę aż do zeszklenia.
2.GOTUJEMY QUISOTTO:
Dolewamy wino i gotujemy, mieszając, aż ciecz prawie całkowicie odparuje. Wlewamy odrobinę bulionu i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy ciecz w garnku prawie całkowicie odparuje, dolewamy po trochu bulion i gotujemy na wolnym ogniu łącznie przez ok. 15 minut.
3.DOPRAWIAMY QUISOTTO:
Szpinak dokładnie odciskamy. Dodajemy do quisotta i gotujemy razem przez kolejne 5 minut na małym ogniu, doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Parmezan ścieramy drobno na tarce. 2 łyżki parmezanu i masło dodajemy do quisotta, garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut.
4.SMAŻYMY CHORIZO:
Chorizo obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, a te następnie na pół. Smażymy na pozostałym gorącym oleju przez ok. 1 minutę z obu stron. Osączamy na ręczniku papierowym. Quisotto kładziemy na talerze, posypujemy pozostałym parmezanem i obkładamy chorizo.
Quisotto ze szpinakiem i chorizo

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY CEBULĘ

Szpinak rozmrażamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Bulion podgrzewamy. Quinoa dokładnie płuczemy na sitku i osączamy. Podsmażamy z cebulą na 1 łyżce gorącego oleju przez 1 minutę aż do zeszklenia.

2

GOTUJEMY QUISOTTO

Dolewamy wino i gotujemy, mieszając, aż ciecz prawie całkowicie odparuje. Wlewamy odrobinę bulionu i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Gdy ciecz w garnku prawie całkowicie odparuje, dolewamy po trochu bulion i gotujemy na wolnym ogniu łącznie przez ok. 15 minut.

3

DOPRAWIAMY QUISOTTO

Szpinak dokładnie odciskamy. Dodajemy do quisotta i gotujemy razem przez kolejne 5 minut na małym ogniu, doprawiając odrobiną soli i pieprzu. Parmezan ścieramy drobno na tarce. 2 łyżki parmezanu i masło dodajemy do quisotta, garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut.

4

SMAŻYMY CHORIZO

Chorizo obieramy ze skórki, kroimy w plasterki, a te następnie na pół. Smażymy na pozostałym gorącym oleju przez ok. 1 minutę z obu stron. Osączamy na ręczniku papierowym. Quisotto kładziemy na talerze, posypujemy pozostałym parmezanem i obkładamy chorizo.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2263,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

565,8 kcal

🥑

Tłuszcz

31,4 g

🌾

Węglowodany

42,3 g

🥬

Błonnik

25,4 g

💪

Białko

25,4 g

Podobne przepisy