tom-car24.com.pl

Racuchy z bananami • przepis • składniki • przygotowanie

Idealne na śniadanie, obiad lub deser! Dla dorosłych i dzieci – racuchy z bananami!

Racuchy z bananami

Idealne na śniadanie, obiad lub deser! Dla dorosłych i dzieci – racuchy z bananami!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

drożdże świeże - 25 g
cukier - 1 łyżka
mąka pszenna - 250 g
sól - 1 szczypta
mleko - 250 ml
jajko - 1 szt.
banan - 2 szt.
olej -
cukier puder -
jogurt naturalny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN Z DROŻDŻY:
Drożdże ucieramy z cukrem. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. W mące robimy zagłębienie. Mleko podgrzewamy do ok. 40°C. Połowę mleka wlewamy do mąki, dodajemy drożdże i delikatnie mieszamy w zagłębieniu. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Po wyrośnięciu wlewamy resztę mleka, wbijamy jajko i energicznie mieszamy. Miskę ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.
2.KROIMY BANANY W PLASTRY:
Banany kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do ciasta. Mieszamy.
3.SMAŻYMY RACUCHY:
Na patelni rozgrzewamy olej (głębokość oleju powinna wynosić ok. 1 cm). Za pomocą 2 łyżek nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż racuszki nabiorą złotobrązowego koloru. Usmażone racuszki przekładamy na ręcznik papierowy. Gdy lekko przestygną, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z jogurtem.
Racuchy z bananami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN Z DROŻDŻY

Drożdże ucieramy z cukrem. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. W mące robimy zagłębienie. Mleko podgrzewamy do ok. 40°C. Połowę mleka wlewamy do mąki, dodajemy drożdże i delikatnie mieszamy w zagłębieniu. Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Po wyrośnięciu wlewamy resztę mleka, wbijamy jajko i energicznie mieszamy. Miskę ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut.

2

KROIMY BANANY W PLASTRY

Banany kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do ciasta. Mieszamy.

3

SMAŻYMY RACUCHY

Na patelni rozgrzewamy olej (głębokość oleju powinna wynosić ok. 1 cm). Za pomocą 2 łyżek nakładamy niewielkie porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu z obu stron, aż racuszki nabiorą złotobrązowego koloru. Usmażone racuszki przekładamy na ręcznik papierowy. Gdy lekko przestygną, posypujemy cukrem pudrem. Podajemy z jogurtem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1469,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

367,5 kcal

🥑

Tłuszcz

4,6 g

🌾

Węglowodany

72,3 g

🥬

Błonnik

2,8 g

💪

Białko

11,6 g

Podobne przepisy

Racuchy z bananami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl