tom-car24.com.pl

Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Wyrafinowanych dań w kuchni włoskiej nie brak, a każde z nich cechuje piękno smaku i aromatu. Jednym z takich dań są kultowe ravioli con uovo, które urzekają swoim delikatnym smakiem i wypływającym z ciasta żółtkiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia — poznaj przepis na ravioli z płynnym żółtkiem!

Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem

Wyrafinowanych dań w kuchni włoskiej nie brak, a każde z nich cechuje piękno smaku i aromatu. Jednym z takich dań są kultowe ravioli con uovo, które urzekają swoim delikatnym smakiem i wypływającym z ciasta żółtkiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia — poznaj przepis na ravioli z płynnym żółtkiem!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna z pszenicy durum - 500 g
jajko - 3 szt.
oliwa z oliwek - 20 ml
ser ricotta - 350 g
żółtka jaj - 4 szt.
sól - 1,5 g
pieprz czarny - 1 g
masło - 60 g
parmezan tarty - 50 g
szałwia świeża - 5 liści

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI SUCHE:
Mąkę przesiej przez sito do dużej miski, a następnie dodaj do niej sól i wymieszaj.
2.DODAJEMY SKŁADNIKI MOKRE:
Do mąki wbij jajko, a potem dodaj resztę mokrych składników. Wymieszaj wszystko dokładnie.
3.WYRABIAMY CIASTO:
Jeśli wszystkie składniki się połączyły, możesz zabrać się do wyrabiania ciasta. Zagniataj je tak długo, aż stanie się elastyczne i możliwe do uformowania.
4.WYKAŃCZAMY CIASTO:
Wyłóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką, a następnie jeszcze przez chwilę je zagniataj. Potem uformuj z ciasta kulkę i zawiń ją folią spożywczą. Taką kulkę odłóż na 30-40 minut, aby ciasto odpoczęło.
5.WYCINAMY RAVIOLI:
Po upływie wyznaczonego czasu, odpakuj ciasto z folii i rozwałkuj je. Ciasto podziel na równe prostokąty, a potem na środku każdego z nich zaznacz delikatnie środek. Podział na kwadraty ułatwi Ci późniejsze nakładanie farszu i zaklejanie ravioli.
6.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
W misce wymieszaj ricottę wraz z parmezanem i przyprawami.
7.NADZIEWAMY PIEROŻKI:
Na każdy kwadrat nałóż łyżeczkę masy. Gdy wszystkie ravioli będą już przygotowane, zrób w na każdym z nich dołeczek. W ten dołeczek wbij ostrożnie żółtko (po 1 na każde), a następnie zakryj drugim kawałkiem ciasta i zaklej. Dociśnij mocno brzegi widelcem, aby żółtko się nie wylało.
8.GOTUJEMY RAVIOLI:
W garnku ugotuj wodę, posól ją a następnie wrzuć ravioli. Powinno się gotować maksymalnie 2-3 minuty, aby żółtko się nie ścięło. Następnie wyciągnij je i odcedź.
9.WYKŁADAMY PIEROŻKI:
Na talerze wyłóż ravioli. Rób to delikatnie, aby nie uszkodzić żółtka.
10.SMAŻYMY SZAŁWIĘ:
Rozgrzej masło na patelni i dodaj do niego szałwię. Smaż przez 2-3 minuty
11.POLEWAMY SOSEM PIEROŻKI:
Gotowym sosem polewamy ravioli, a następnie posypujemy startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.
Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI SUCHE

Mąkę przesiej przez sito do dużej miski, a następnie dodaj do niej sól i wymieszaj.

2

DODAJEMY SKŁADNIKI MOKRE

Do mąki wbij jajko, a potem dodaj resztę mokrych składników. Wymieszaj wszystko dokładnie.

3

WYRABIAMY CIASTO

Jeśli wszystkie składniki się połączyły, możesz zabrać się do wyrabiania ciasta. Zagniataj je tak długo, aż stanie się elastyczne i możliwe do uformowania.

4

WYKAŃCZAMY CIASTO

Wyłóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką, a następnie jeszcze przez chwilę je zagniataj. Potem uformuj z ciasta kulkę i zawiń ją folią spożywczą. Taką kulkę odłóż na 30-40 minut, aby ciasto odpoczęło.

5

WYCINAMY RAVIOLI

Po upływie wyznaczonego czasu, odpakuj ciasto z folii i rozwałkuj je. Ciasto podziel na równe prostokąty, a potem na środku każdego z nich zaznacz delikatnie środek. Podział na kwadraty ułatwi Ci późniejsze nakładanie farszu i zaklejanie ravioli.

6

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

W misce wymieszaj ricottę wraz z parmezanem i przyprawami.

7

NADZIEWAMY PIEROŻKI

Na każdy kwadrat nałóż łyżeczkę masy. Gdy wszystkie ravioli będą już przygotowane, zrób w na każdym z nich dołeczek. W ten dołeczek wbij ostrożnie żółtko (po 1 na każde), a następnie zakryj drugim kawałkiem ciasta i zaklej. Dociśnij mocno brzegi widelcem, aby żółtko się nie wylało.

8

GOTUJEMY RAVIOLI

W garnku ugotuj wodę, posól ją a następnie wrzuć ravioli. Powinno się gotować maksymalnie 2-3 minuty, aby żółtko się nie ścięło. Następnie wyciągnij je i odcedź.

9

WYKŁADAMY PIEROŻKI

Na talerze wyłóż ravioli. Rób to delikatnie, aby nie uszkodzić żółtka.

10

SMAŻYMY SZAŁWIĘ

Rozgrzej masło na patelni i dodaj do niego szałwię. Smaż przez 2-3 minuty

11

POLEWAMY SOSEM PIEROŻKI

Gotowym sosem polewamy ravioli, a następnie posypujemy startym parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3849,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

962,3 kcal

🥑

Tłuszcz

45,4 g

🌾

Węglowodany

97,5 g

🥬

Błonnik

3,1 g

💪

Białko

38 g

Podobne przepisy

Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl