tom-car24.com.pl

Drożdżowe bułeczki do burgerów • przepis • składniki • przygotowanie

Domowy burger smakuje jeszcze lepiej, kiedy go podasz z samodzielnie upieczonymi bułeczkami do burgerów.

Drożdżowe bułeczki do burgerów

Domowy burger smakuje jeszcze lepiej, kiedy go podasz z samodzielnie upieczonymi bułeczkami do burgerów.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

sezam biały - 50 g
cukier - 20 g
masło - 50 g
mąka pszenna - 500 g
mleko - 250 ml
sól - 2 szczypty
drożdże świeże - 30 g
jajko - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
W rondelku lekko podgrzewamy mleko. Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej małe zagłębienie na rozczyn.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO:
Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy resztę mleka, żółtka jajek i sól. Ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy. W garnku roztapiamy masło i dodajemy je do ciasta. Całość ponownie wyrabiamy. Przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją masę.
3.PIECZEMY BUŁECZKI:
Ciasto zagniatamy ponownie. Formujemy wałek, dzielimy na 10 kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulki. Kulki umieszczamy na blaszce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną. Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy białym sezamem.
Drożdżowe bułeczki do burgerów

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

W rondelku lekko podgrzewamy mleko. Do miski wsypujemy mąkę i robimy w niej małe zagłębienie na rozczyn.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Gdy rozczyn wyrośnie, dodajemy resztę mleka, żółtka jajek i sól. Ciasto dokładnie mieszamy i wyrabiamy. W garnku roztapiamy masło i dodajemy je do ciasta. Całość ponownie wyrabiamy. Przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją masę.

3

PIECZEMY BUŁECZKI

Ciasto zagniatamy ponownie. Formujemy wałek, dzielimy na 10 kawałków. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulki. Kulki umieszczamy na blaszce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną. Bułeczki smarujemy białkiem i posypujemy białym sezamem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2806 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

280,6 kcal

🥑

Tłuszcz

9,2 g

🌾

Węglowodany

41,5 g

🥬

Błonnik

8,5 g

💪

Białko

8,5 g

Podobne przepisy

Drożdżowe bułeczki do burgerów - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl