tom-car24.com.pl

Pieczony pstrąg w pomidorach i oliwkach • przepis • składniki • przygotowanie

Upieczony w całości pstrąg, wypełniony aromatyczną pastą pomidorowo-oliwkową o wyraźnej nucie bazylii – smakuje wybornie!

Pieczony pstrąg w pomidorach i oliwkach

Upieczony w całości pstrąg, wypełniony aromatyczną pastą pomidorowo-oliwkową o wyraźnej nucie bazylii – smakuje wybornie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

oliwki czarne - 20 szt.
cebula - 1 szt.
pstrąg łososiowy swieży filet - 4 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
bazylia świeża - 5 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidory krojone z puszki - 400 g
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY:
do 200 stopni.
2.DUŻE NACZYNIE ŻAROODPORNE:
smarujemy połową oliwy z oliwek.
3.WNĘTRZE WYPATROSZONYCH, UMYTYCH:
i osuszonych pstrągów oprószamy solą i pieprzem.
4.NA DUŻEJ PATELNI:
rozgrzewamy pozostałą część oliwy, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, mieszamy, a po chwili dodajemy pomidory z puszki.
5.DOPROWADZAMY DO WRZENIA,:
zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 15 MINUT.
6.NA KOŃCU DODAJEMY:
pokrojone oliwki, sól i pieprz oraz posiekaną bazylię.
7.WNĘTRZE RYB NAPEŁNIAMY:
sosem i układamy je w naczyniu żaroodpornym.
8.RESZTĄ SOSU POLEWAMY:
wierzch ryb.
9.NACZYNIE ZAKRYWAMY FOLIĄ:
aluminiową i pieczemy ok. 15 MINUT.
Pieczony pstrąg w pomidorach i oliwkach

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY

do 200 stopni.

2

DUŻE NACZYNIE ŻAROODPORNE

smarujemy połową oliwy z oliwek.

3

WNĘTRZE WYPATROSZONYCH, UMYTYCH

i osuszonych pstrągów oprószamy solą i pieprzem.

4

NA DUŻEJ PATELNI

rozgrzewamy pozostałą część oliwy, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, mieszamy, a po chwili dodajemy pomidory z puszki.

5

DOPROWADZAMY DO WRZENIA,

zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 15 MINUT.

6

NA KOŃCU DODAJEMY

pokrojone oliwki, sól i pieprz oraz posiekaną bazylię.

7

WNĘTRZE RYB NAPEŁNIAMY

sosem i układamy je w naczyniu żaroodpornym.

8

RESZTĄ SOSU POLEWAMY

wierzch ryb.

9

NACZYNIE ZAKRYWAMY FOLIĄ

aluminiową i pieczemy ok. 15 MINUT.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2085,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

521,3 kcal

🥑

Tłuszcz

28,4 g

🌾

Węglowodany

14,1 g

🥬

Błonnik

55,4 g

💪

Białko

55,4 g

Podobne przepisy