Risotto czekoladowo-jabłkowe • przepis • składniki • przygotowanie
Risotto możesz także przygotować na słodko! Z dodatkiem jabłek i czekolady smakuje doskonale!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY RISOTTO
Ryż podsmażamy na gorącym maśle aż do zeszklenia. Dodajemy cukier. 400 ml soku jabłkowego mieszamy z 350 ml wody. Dolewamy trochę rozcieńczonego soku do ryżu i, mieszając od czasu do czasu, gotujemy przez ok. 25 minut. Gdy ciecz w garnku znów prawie całkowicie odparuje, ponownie dolewamy trochę rozcieńczonego soku.
KROIMY JABŁKA
Czekoladę deserową drobno siekamy. Jabłka obieramy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki.
GOTUJEMY JABŁKA
Czekoladę deserową i śmietankę dodajemy do risotta, zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Jabłka zagotowujemy z pozostałym sokiem i cukrem waniliowym. Gotujemy przez ok. 5 minut aż do miękkości. Podajemy z risottem i posypujemy startą białą czekoladą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2150 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
537,5 kcal
Tłuszcz
19,6 g
Węglowodany
87,4 g
Błonnik
4,8 g
Białko
4,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lody śliwkowo-orzechowe z miodem
Oryginalny smak lodów stworzonych z połączenia kompotu śliwkowego z wyczuwalną nutą miodu oraz orzechów włoskich.

Odchudzone lasagne
Mięso mielone z kurczaka, mnóstwo warzyw i ziół – to sposób Karola Okrasy na lżejszą wersję lasagne!

Sernik pistacjowy
Czas na znakomity sernik pełen pistacjowego smaku. Zaskocz swoich domowników lub gości, wypróbuj ten prosty przepis i podaj im przepyszne ciasto!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak w pomidorach z pieczoną kapustą
Potrawa, która czerpie z tradycji kuchni indyjskiej. Pełne przypraw i aromatów danie do przygotowania w kilka chwil!

Katsu curry z kurczakiem
Lubisz smaki inspirowane Azją? To czas na klasyczne danie kuchni w stylu japońskim, czyli katsu curry! Wypróbuj ten przepis i niech te nowe smaki trafią do Twoich ulubionych.

Pierogi ze szpinakiem i serem
Pierogi to bez wątpienia jedno z najbardziej popularnych i najpyszniejszych dań kuchni polskiej i wschodniej. Elastyczne, delikatne ciasto nadziewane jest różnymi rodzajami nadzienia — od słodkich aż po wytrawne. Jednym z ciekawszych połączeń smakowych są pierogi ze szpinakiem i serem. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na pyszne, aromatyczne pierogi szpinakowe z twarogiem i odrobiną sera feta.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa klopsikowa
Zapraszamy do odkrycia tajemnic przepisu na zupę klopsową, która jest prawdziwym klasykiem domowej kuchni. Ta aromatyczna zupa, złożona z delikatnych klopsików i aromatycznego bulionu, nie tylko rozgrzewa ciało w chłodniejsze dni, ale także kusi bogactwem smaków i interesującym wyglądem.

Schab po sztygarsku z białą kiełbasą
Takiej wersji schabu po sztygarsku nie znacie! Delikatny farsz z białej kiełbasy i ciekawy sposób porcjowania nadają świeżości temu regionalnemu daniu. Wypróbujcie przepis Karola!

Śniadaniowy chlebek marchewkowy
Wypróbuj przepis Karola na pyszny chlebek marchewkowy – doskonały zarówno na śniadanie, jaki i przekąskę do szkoły lub pracy!