tom-car24.com.pl

Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim • przepis • składniki • przygotowanie

Sałatka pełna aromatów i witamin. To połączenie zaskoczy każdego z was!

Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim

Sałatka pełna aromatów i witamin. To połączenie zaskoczy każdego z was!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 300 ml
cukinia - 500 g
cytryna - 0,5 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
miód - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 10 łyżek
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
kasza bulgur - 150 g
ser kozi - 100 g
czarnuszka - 0,5 łyżeczki
ząbek czosnku - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY CUKINIĘ I CZOSNEK:
Czosnek i cukinię kroimy w cienkie plasterki. Cukinię podsmażamy porcjami na odrobinie rozgrzanej oliwy z oliwek przez ok. 3 minuty z każdej strony, doprawiając solą, pieprzem i oregano. Pod koniec smażenia ostatniej porcji dodajemy czosnek i smażymy razem przez 1-2 minuty.
2.GOTUJEMY KASZĘ BULGUR:
Kaszę bulgur zagotowujemy z 300 ml bulionu warzywnego. Gotujemy przez ok. 10 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu. Studzimy.
3.MIESZAMY SAŁATKĘ:
Cukinię i czosnek dodajemy do kaszy bulgur i mieszamy. Ocieramy skórkę z wyszorowanej cytryny i wyciskamy z niej sok. 4 łyżki oliwy z oliwek łączymy z sokiem z cytryny i miodem. Doprawiamy skórką z cytryny, solą i pieprzem, dodajemy do sałatki, mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 1 godzinę do przegryzienia się smaków.
Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY CUKINIĘ I CZOSNEK

Czosnek i cukinię kroimy w cienkie plasterki. Cukinię podsmażamy porcjami na odrobinie rozgrzanej oliwy z oliwek przez ok. 3 minuty z każdej strony, doprawiając solą, pieprzem i oregano. Pod koniec smażenia ostatniej porcji dodajemy czosnek i smażymy razem przez 1-2 minuty.

2

GOTUJEMY KASZĘ BULGUR

Kaszę bulgur zagotowujemy z 300 ml bulionu warzywnego. Gotujemy przez ok. 10 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dodajemy więcej bulionu. Studzimy.

3

MIESZAMY SAŁATKĘ

Cukinię i czosnek dodajemy do kaszy bulgur i mieszamy. Ocieramy skórkę z wyszorowanej cytryny i wyciskamy z niej sok. 4 łyżki oliwy z oliwek łączymy z sokiem z cytryny i miodem. Doprawiamy skórką z cytryny, solą i pieprzem, dodajemy do sałatki, mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 1 godzinę do przegryzienia się smaków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1618,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

404,6 kcal

🥑

Tłuszcz

24,6 g

🌾

Węglowodany

37,7 g

🥬

Błonnik

12,2 g

💪

Białko

12,2 g

Podobne przepisy