tom-car24.com.pl

Rolady schabowe z serem bałkańskim • przepis • składniki • przygotowanie

Soczyste mięso wypełnione farszem z ogórka gruntowego i słonego sera, a do tego marchew i aromatyczny sos na bazie piwa. Pycha!

Rolady schabowe z serem bałkańskim

Soczyste mięso wypełnione farszem z ogórka gruntowego i słonego sera, a do tego marchew i aromatyczny sos na bazie piwa. Pycha!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula dymka - 3 szt.
piwo ciemne - 500 ml
cukier trzcinowy - 2 łyżki
ząbek czosnku - 4 szt.
marchew - 1 kg
mąka pszenna - 40 g
pieprz biały - 1 szczypta
ogórek gruntowy - 600 g
olej rzepakowy - 50 ml
mięta świeża - 25 g
mięso wieprzowe schab - 1 kg
ser feta - 300 g
sól - 1 szczypta
masło - 40 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ:
patelnię grillową tłuczek do mięsa papier do pieczenia naczynie żaroodporne z pokrywką wykałaczki piekarnik rozgrzany do 180°C (termoobieg).
2.FARSZ DO ROLAD:
Ser bałkański kruszymy drobno i wrzucamy do miski, następnie rozgniatamy go widelcem.
3.SER DOPRAWIAMY MIELONYM:
białym pieprzem i niewielką ilością oleju rzepakowego.
4.DODAJEMY 1 CEBULĘ:
dymkę pokrojoną w kosteczkę, 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku i obrane ogórki gruntowe, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kosteczkę (część przygotowanej ilości) oraz 3/4 przygotowanej ilości mięty (same listki, bez łodyg, łodygi odkładamy, a kilka listków pozostawiamy do dekoracji). MIESZAMY.
5.DOPRAWIAMY JESZCZE ODROBINĄ:
oleju rzepakowego.
6.PONOWNIE MIESZAMY.:
ODSTAWIAMY.
7.ROLADY SCHABOWE PLASTRY:
schabu myjemy, osuszamy, następnie zawijamy w folię i dobrze rozbijamy za pomocą tłuczka na grubość około 1/2 cm, równomiernie na całej powierzchni.
8.DOPRAWIAMY JE ODROBINĄ:
białego pieprzu i zawijamy w nie farsz.
9.
SPINAMY WYKAŁACZKAMI.
10.ROLADKI ZE SCHABU:
pieczemy na patelni grillowej (wcześniej natłuszczonej niewielką ilością oleju rzepakowego).
11.MARCHEWKI NACZYNIE ŻAROODPORNE:
wykładamy pergaminem, wkładamy obrane i pokrojone wzdłuż na połówki marchewki, podlewamy je niewielką ilością wody, dodajemy 10-20 g masła, pokrojonego w kostkę, dodajemy zmiażdżone łodygi mięty, sól, biały pieprz i 1 rozgnieciony ząbek czosnku, zakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 35-45 minut.
12.SOS PIWNY DO:
garnka wrzucamy masło (2 łyżki), czekamy, aż się rozpuści.
13.DO ROZPUSZCZONEGO MASŁA:
dodajemy taką samą ilość mąki pszennej i energicznie mieszamy aż do momentu powstania zasmażki.
14.W CZYSTYM GARNKU:
upalamy cukier trzcinowy na karmel, 2 małe dymki drobno kroimy.
15.DO SKARMELIZOWANEGO CUKRU:
dodajemy pokrojone dymki, do przesmażonej dymki dodajemy zmiażdżoną gałązkę mięty, całość zalewamy ciemnym piwem.
16.GDY SOS SIĘ:
zagotuje i delikatnie zredukuje, stopniowo dodajemy zasmażkę, gotujemy, mieszamy.
17.NASTĘPNIE DOPRAWIAMY SOLĄ:
i białym pieprzem do smaku. MIESZAMY. WYCIĄGAMY GAŁĄZKĘ: mięty.
18.ZESTAWIAMY GARNEK Z:
ognia, dodajemy pozostałą część ogórków pokrojonych w kosteczkę i pozostałą część świeżej mięty.
19.SOS PIWNY PRZELEWAMY:
na talerz, z roladek wyjmujemy wykałaczki.
20.ROLADKI UKŁADAMY W:
sosie razem z marchewkami wyjętymi z piekarnika. DEKORUJEMY LISTKAMI: mięty.
Rolady schabowe z serem bałkańskim

Czas przygotowania

75 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ

patelnię grillową tłuczek do mięsa papier do pieczenia naczynie żaroodporne z pokrywką wykałaczki piekarnik rozgrzany do 180°C (termoobieg).

2

FARSZ DO ROLAD

Ser bałkański kruszymy drobno i wrzucamy do miski, następnie rozgniatamy go widelcem.

3

SER DOPRAWIAMY MIELONYM

białym pieprzem i niewielką ilością oleju rzepakowego.

4

DODAJEMY 1 CEBULĘ

dymkę pokrojoną w kosteczkę, 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku i obrane ogórki gruntowe, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kosteczkę (część przygotowanej ilości) oraz 3/4 przygotowanej ilości mięty (same listki, bez łodyg, łodygi odkładamy, a kilka listków pozostawiamy do dekoracji). MIESZAMY.

5

DOPRAWIAMY JESZCZE ODROBINĄ

oleju rzepakowego.

6

PONOWNIE MIESZAMY.

ODSTAWIAMY.

7

ROLADY SCHABOWE PLASTRY

schabu myjemy, osuszamy, następnie zawijamy w folię i dobrze rozbijamy za pomocą tłuczka na grubość około 1/2 cm, równomiernie na całej powierzchni.

8

DOPRAWIAMY JE ODROBINĄ

białego pieprzu i zawijamy w nie farsz.

9

SPINAMY WYKAŁACZKAMI.

10

ROLADKI ZE SCHABU

pieczemy na patelni grillowej (wcześniej natłuszczonej niewielką ilością oleju rzepakowego).

11

MARCHEWKI NACZYNIE ŻAROODPORNE

wykładamy pergaminem, wkładamy obrane i pokrojone wzdłuż na połówki marchewki, podlewamy je niewielką ilością wody, dodajemy 10-20 g masła, pokrojonego w kostkę, dodajemy zmiażdżone łodygi mięty, sól, biały pieprz i 1 rozgnieciony ząbek czosnku, zakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 35-45 minut.

12

SOS PIWNY DO

garnka wrzucamy masło (2 łyżki), czekamy, aż się rozpuści.

13

DO ROZPUSZCZONEGO MASŁA

dodajemy taką samą ilość mąki pszennej i energicznie mieszamy aż do momentu powstania zasmażki.

14

W CZYSTYM GARNKU

upalamy cukier trzcinowy na karmel, 2 małe dymki drobno kroimy.

15

DO SKARMELIZOWANEGO CUKRU

dodajemy pokrojone dymki, do przesmażonej dymki dodajemy zmiażdżoną gałązkę mięty, całość zalewamy ciemnym piwem.

16

GDY SOS SIĘ

zagotuje i delikatnie zredukuje, stopniowo dodajemy zasmażkę, gotujemy, mieszamy.

17

NASTĘPNIE DOPRAWIAMY SOLĄ

i białym pieprzem do smaku. MIESZAMY. WYCIĄGAMY GAŁĄZKĘ: mięty.

18

ZESTAWIAMY GARNEK Z

ognia, dodajemy pozostałą część ogórków pokrojonych w kosteczkę i pozostałą część świeżej mięty.

19

SOS PIWNY PRZELEWAMY

na talerz, z roladek wyjmujemy wykałaczki.

20

ROLADKI UKŁADAMY W

sosie razem z marchewkami wyjętymi z piekarnika. DEKORUJEMY LISTKAMI: mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4422 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1105,5 kcal

🥑

Tłuszcz

60,9 g

🌾

Węglowodany

49,7 g

🥬

Błonnik

9 g

💪

Białko

66,1 g

Podobne przepisy