Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne, chrupiące ciasto z farszem z mięsa mielonego i pomidorów to danie, które będzie idealnym urozmaiceniem klasycznego grilla. Wypróbuj ten orientalny przepis przy najbliższej okazji!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SOS Z POMIDORÓW
4 łyżki odsączonych pomidorów, koncentrat pomidorowy i czosnek dodajemy do misy rozdrabniacza. Cebulę i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy je do pozostałych warzyw. Całość doprawiamy kuminem, oboma rodzajami papryki i octem i rozdrabniamy, aż powstanie dość gładki sos.
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Mięso mielone delikatnie rozcieramy i smarujemy sosem pomidorowym. Następnie składniki bardzo dokładnie siekamy i ucieramy, aby przypominały pasztet. Doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Do tak przygotowanego farszu dodajemy pozostałe 2 łyżki pomidorów. Ponownie siekamy i ucieramy.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Mąkę mieszamy z solą i ciepłą wodą. Całość dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników, dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto na blacie podsypanym mąką przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie i dość twarde.
FORMUJEMY PIZZE
Ciasto dzielimy na 6 równych części i wałkujemy na grubość ok. 1 mm w kształt przypominający łódkę. Każdy placek przekładamy na papier do pieczenia, aby łatwiej go przenieść, i nakładamy na spody cienką warstwę farszu, zostawiając ok. 1 cm brzegu z każdej strony.
GRILLUJEMY LAHMACUN
Farsz dociskamy do ciasta dłońmi. Tak przygotowany lahmacun przenosimy na rozgrzany kamień do pizzy, delikatnie zsuwając go z papieru do pieczenia. Pizzę grillujemy pod przykryciem przez ok. 8-10 minut, aż brzegi się zarumienią a mięso ugotuje.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
UWAGA!Szczypior z cebuli dymki zostawiamy do wykorzystania w innej potrawie.
PODAJEMY DANIE
Gotowy lahmacun zdejmujemy z kamienia do pizzy, skrapiamy odrobiną oliwy, ozdabiamy częścią marynowanej cebulki i pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi.
Wartości odżywcze
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z makaronu soba
Sałatka z makaronu soba to pyszne danie w stylu azjatyckim, które przygotujesz w swojej kuchni w zaledwie 20 minut. Wypróbuj ten przepis i odkryj smaki Azji razem z Kuchnią Lidla!

Orientalne kotleciki z quinoa
Lubisz wyraziste smaki? Spróbuj kotlecików z quinoa, tahini i marchewką z dodatkiem ziołowego skyru!

Warzywa z woka z sosem z sherry i anyżem
Mieszanka warzyw przyprawionych w orientalnym stylu kusi zarówno oczy, jak i podniebienie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami
Inny pomysł na przygotowanie schabu, tym razem w formie zapiekanki, pod wytwornym beszamelem i serową pierzynką.

Zupa jabłkowo-ziemniaczana
Zachwyć się połączeniem warzyw, kwaśnych jabłek i orzechów! Przygotuj rozgrzewającą zupę pełną aromatów!

Sosnowy pstrąg z grilla
Smakowit, pieczony pstrąg, pachnący sosnowym lasem. Przekonaj się, jak prosto możesz go przygotować.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Energetyczne batony
Domowe, energetyczne batony, które możesz zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły!

Pieczony łosoś z piekarnika z sałatką chlebową
Staropolski sposób na łososia, czyli ryba o słodko-kwaśnym smaku, oryginalna sałatka i dopełniająca całość piwna polewka.

Ekspresowa pizza domowa
Karol Okrasa zna przepis na ekspresową pizzę! Na chrupiącym spodzie, z gęstym sosem pomidorowym z nutą bazylii i oczywiście dużą porcją mozzarelli.