Sałatka z pieczonym kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie
Zdrowo i kolorowo na talerzu? Nic prostszego! Wystarczy przyrządzić pyszną sałatkę z pieczonym kurczakiem i jajkiem.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE UGOTOWANE W
mundurkach ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
JAJKA GOTUJEMY NA
twardo, kroimy w półksiężyce.
SAŁATĘ OBIERAMY Z
zewnętrznych liści, rwiemy je na kawałki.
CEBULĘ KROIMY W
piórka.
PIECZONEGO KURCZAKA KROIMY
według uznania w kostkę lub w paski.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI PRZEKŁADAMY
do miski, dodajemy pokruszone orzechy włoskie.
W MAŁYM NACZYNIU
mieszamy sok z cytryny z miodem, musztardą, solą i pieprzem, po czym łączymy z oliwą z oliwek.
JAK PODAWAĆ SOS
dodajemy do sałatki, całość bardzo delikatnie mieszamy.
SAŁATKĘ DZIELIMY NA
porcje i przed podaniem dekorujemy kawałkami pomidora oraz drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2373,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
593,3 kcal
Tłuszcz
32,1 g
Węglowodany
23,4 g
Błonnik
37,8 g
Białko
37,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

PASTA Z KALAFIORA
Szukasz smacznych i sprawdzonych przepisów na pasty kanapkowe? Wypróbuj pomysł Darii Ładochy na pastę z kalafiora z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Domowa pasta tahini
Pasta tahini, czyli masło sezamowe, to podstawa kuchni Wschodu – składnik humusów, dipów i świetny dodatek do wrapów. Przygotuj jej domową wersję, wykorzystując przepis Karola Okrasy.

Wegańska pasta à la makrela
Odtwórz smak znanej pasty z makreli, przygotowując jej wegańską odsłonę! Ze wskazówkami i przepisem Kingi to wyjątkowo proste.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pascha
Pascha, czyli tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka, z dodatkiem bakalii. Chociaż ze względu na długi czas chłodzenia wymaga sporo cierpliwości, naprawdę warto ją przygotować!

Drożdżowe zajączki wielkanocne
Urocze, puszyste i przepyszne – takie są drożdżowe zajączki według najnowszego przepisu autorstwa Kingi. Przygotuj je na Wielkanoc i przekonaj się, jak wspaniale wyglądają na śniadaniowym stole.

Chałka z pistacjami
Delikatna, pełna smaku i aromatu chałka z pistacjowym nadzieniem oraz cytrynową polewą – doskonała na Wielkanoc!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ryż na mleku z jabłkiem
Danie, które pamiętamy z dzieciństwa, przygotowane w wyjątkowy sposób, zapiekane w piecu i z dodatkiem bananów. Pyszna przekąska lub deser dla całej rodziny.

Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu
Zobacz, jak przygotować łatwą i szybką przekąskę! Szparagi w szynce parmeńskiej ze śmietanowym dipem z parmezanem i bazylią!

Szare kluski
Tradycyjny przepis w nowej odsłonie, czyli szare kluski z miodową kapustą i wegańską okrasą! To danie obowiązkowe dla miłośników regionalnej kuchni. Spróbujesz?