Sałatka z zupek chińskich • przepis • składniki • przygotowanie
Czy wiesz, że makaron z zupek chińskich można wykorzystać do przyrządzania innych potraw? Jednym z najlepszych pomysłów na jego wykorzystanie jest sałatka! Ta lekka, orzeźwiająca potrawa to doskonały wybór na letnie dni oraz szybką przekąskę. Dzięki zrównoważonej kombinacji smaków i chrupiącej konsystencji, sałatka z zupek chińskich doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Pomidory i szczypiorek umyj. Pomidory pokrój w drobną kostkę, a szczypiorek poszatkuj. Ogórka obierz i pokrój w kostkę. Składniki wrzuć do miski.
PRZYGOTOWUJEMY MAKARON
Przełóż makaron do miseczki, a następnie zalej go wrzątkiem. Pozwól mu napęcznieć, a gdy zmięknie, przelej go zimną wodą. Odcedź makaron i pozwól mu całkowicie wystygnąć.
KROIMY SZYNKĘ
Szynkę pokrój w kostkę lub paski (wedle uznania). Dodaj do miski.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Wymieszaj majonez z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
MIESZAMY SKŁADNIKI
Wymieszaj wszystkie składniki sałatki w dużej misce, dodaj makaron i mięso, a następnie połącz je z sosem i ponownie wymieszaj. Sałatka jest gotowa do zjedzenia!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1372,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
274,6 kcal
Tłuszcz
10,3 g
Węglowodany
28,2 g
Błonnik
3,8 g
Białko
15,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sylwestrowa przekąska z pastą jajeczną
Kiedy awokado spotka się z pastą jajeczną, powstanie smakowita przekąska, która sprawdzi się nie tylko podczas Sylwestra.

3 dania z awokado: lody, chlebek i makaron
Co można zrobić z awokado? Wegańskie lody czekoladowe, chlebek z awokado i pyszne spaghetti z sosem z awokado! Wszystkie przepisy zdradzi Ci Kinga Paruzel!

Frytki warzywne z trzema sosami
Frytki możesz przygotować z wielu warzyw! Poznaj przepis na frytki z buraków, marchwi i batatów z sosami w trzech kolorach!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schab panierowany w maku, musztardzie i miodzie
Takiej panierki pewnie jeszcze nie miałeś okazji spróbować, ale nic straconego. Przygotuj schabowego w panierce z miodem, musztardą i makiem!

Marchewkowe smoothie z mango i imbirem
Marchewka i imbir to doskonałe, rozgrzewające połączenie. Słodyczy nadaje oczywiście mango!

Proziaki – przepis
Podkarpackie, malownicze regiony Polski, kryją w sobie bogactwo tradycji kulinarnych, które przetrwały wieki. Jednym z najbardziej charakterystycznych dań są proziaki. Małe, smaczne placki przygotowywane z mąki, jajek, kwaśnego mleka i sody oczyszczonej cieszą podniebienia mieszkańców Podkarpacia oraz turystów poszukujących autentycznych doznań kulinarnych.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.

Żurek chrzanowy z kiełbasą
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą.

Kotlet z bakłażana z mizerią z kiszonych ogórków
Panierowany bakłażan w chrupiącej panierce podany z mizerią z kiszonych ogórków to idealny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. W dodatku korzystając z przepisu Kingi, usmażysz go bez grama tłuszczu!