tom-car24.com.pl

Sękacz z bitą śmietaną i jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie

Domowa wersja regionalnego sękacza zasmakuje każdemu, kto jej spróbuje! Odkryj smaki Podlasia i przygotuj przepyszne ciasto z jabłkami i śmietanową pianką.

Sękacz z bitą śmietaną i jabłkami

Domowa wersja regionalnego sękacza zasmakuje każdemu, kto jej spróbuje! Odkryj smaki Podlasia i przygotuj przepyszne ciasto z jabłkami i śmietanową pianką.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
trudny

Składniki

jajko - 7 szt.
mąka pszenna tortowa - 60 g
mąka ziemniaczana - 60 g
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
skórka z pomarańczy, tarta - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
wanilia - 3 g
wódka - 3 łyżki
cukier - 100 g
sok z pomarańczy - 200 ml
jabłko czerwone - 1 kg
cukier puder - 5 g
woda - 50 ml
żelatyna - 18 g
śmietana 30% - 600 ml
masło - 15 g
mięta świeża - 2 g
mąka pszenna - 20 g
czekolada deserowa - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.UCIERAMY MASŁO Z CUKREM PUDREM:
Żółtka jaj oddzielamy od białek.
2.DODAJEMY ŻÓŁTKA:
Gdy masło napowietrzy się i połączy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka jaj. Zwiększamy obroty urządzenia.
3.UBIJAMY BIAŁKA JAJ:
Białka jaj łączymy w misce z cukrem, a następnie ubijamy za pomocą blendera na sztywną, perłową pianę.
4.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SĘKACZ:
Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito do utartego masła. Dodajemy proszek do pieczenia i skórkę otartą z pomarańczy. Mieszamy.
5.PIECZEMY SĘKACZ:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C, korzystając z funkcji grzania wyłącznie od góry. Jeśli nasz piekarnik nie ma takiej funkcji, włączamy funkcję grzania „góra-dół”, a na dolnym ruszcie piekarnika umieszczamy 2 puste blachy do pieczenia, by zmniejszyć przepływ ciepła.
6.KARMELIZUJEMY JABŁKA:
Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w dużą kostkę.
7.WYKŁADAMY JABŁKA NA WYSTUDZONY SPÓD CIASTA:
Wystudzony sękacz nakłuwamy z wierzchu widelcem. Na spód ciasta wykładamy połowę skarmelizowanych jabłek. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
8.UBIJAMY ŚMIETANKĘ:
Mocno schłodzoną śmietankę wstrząsamy i przelewamy do naczynia robota. Ubijamy, zaczynając od niskich obrotów. Gdy śmietanka zgęstnieje, zwiększamy obroty urządzenia i ubijamy jeszcze przez chwilę.
9.NAMACZAMY ŻELATYNĘ:
Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Dodajemy cukier puder i ponownie mieszamy.
10.NAKŁADAMY WARSTWĘ ŚMIETANOWĄ I SCHŁADZAMY CIASTO:
Na warstwę schłodzonych jabłek przekładamy śmietankę wymieszaną z żelatyną. Wyrównujemy. Na warstwie śmietanowej układamy drugą połowę skarmelizowanych jabłek. Ciasto umieszczamy w lodówce do całkowitego zestalenia się warstwy śmietanowej, na ok. 1 godzinę.
11.DEKORUJEMY I PODAJEMY CIASTO:
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wyciągamy z formy. Z wierzchu dekorujemytemperowaną czekoladąprzelaną do papierowego kornetu i listkami świeżej mięty.
Sękacz z bitą śmietaną i jabłkami

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UCIERAMY MASŁO Z CUKREM PUDREM

Żółtka jaj oddzielamy od białek.

2

DODAJEMY ŻÓŁTKA

Gdy masło napowietrzy się i połączy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy żółtka jaj. Zwiększamy obroty urządzenia.

3

UBIJAMY BIAŁKA JAJ

Białka jaj łączymy w misce z cukrem, a następnie ubijamy za pomocą blendera na sztywną, perłową pianę.

4

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA SĘKACZ

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito do utartego masła. Dodajemy proszek do pieczenia i skórkę otartą z pomarańczy. Mieszamy.

5

PIECZEMY SĘKACZ

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C, korzystając z funkcji grzania wyłącznie od góry. Jeśli nasz piekarnik nie ma takiej funkcji, włączamy funkcję grzania „góra-dół”, a na dolnym ruszcie piekarnika umieszczamy 2 puste blachy do pieczenia, by zmniejszyć przepływ ciepła.

6

KARMELIZUJEMY JABŁKA

Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w dużą kostkę.

7

WYKŁADAMY JABŁKA NA WYSTUDZONY SPÓD CIASTA

Wystudzony sękacz nakłuwamy z wierzchu widelcem. Na spód ciasta wykładamy połowę skarmelizowanych jabłek. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

8

UBIJAMY ŚMIETANKĘ

Mocno schłodzoną śmietankę wstrząsamy i przelewamy do naczynia robota. Ubijamy, zaczynając od niskich obrotów. Gdy śmietanka zgęstnieje, zwiększamy obroty urządzenia i ubijamy jeszcze przez chwilę.

9

NAMACZAMY ŻELATYNĘ

Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy, by napęczniała. Dodajemy cukier puder i ponownie mieszamy.

10

NAKŁADAMY WARSTWĘ ŚMIETANOWĄ I SCHŁADZAMY CIASTO

Na warstwę schłodzonych jabłek przekładamy śmietankę wymieszaną z żelatyną. Wyrównujemy. Na warstwie śmietanowej układamy drugą połowę skarmelizowanych jabłek. Ciasto umieszczamy w lodówce do całkowitego zestalenia się warstwy śmietanowej, na ok. 1 godzinę.

11

DEKORUJEMY I PODAJEMY CIASTO

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wyciągamy z formy. Z wierzchu dekorujemytemperowaną czekoladąprzelaną do papierowego kornetu i listkami świeżej mięty.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5718,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

357,4 kcal

🥑

Tłuszcz

22,7 g

🌾

Węglowodany

31,8 g

🥬

Błonnik

5,4 g

💪

Białko

5,4 g

Podobne przepisy

Sękacz z bitą śmietaną i jabłkami - przepis, składniki, przygotowanie | tom-car24.com.pl